Linkuri accesibilitate

Recunoașterea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan - reacții la inițiativa președintelui Trump


Turiști în aproprierea statuii unui soldat israelian pe muntele Bental în teritoriile anexate de Israel de pe Înălțimile Golan
Turiști în aproprierea statuii unui soldat israelian pe muntele Bental în teritoriile anexate de Israel de pe Înălțimile Golan

Corespondență de la Washington

Decizia președintelui Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan, de la frontiera cu Siria, stârnește reacții internaționale.

Siria și aliații săi, Rusia și Iran, au criticat hotărârea anunțată de președintele Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra platoului Golan. Siria a spus că ea îi întărește hotărârea de a recupera teritoriul respectiv, „prin orice mijloace posibile”.

Moscova și Teheranul au spus că anunțul lui Trump încalcă legislația internațională. Turcia, țară membră în NATO, consideră că cele spuse de președintele american riscă să aprindă o nouă criză în Orientul Mijlociu.

Decizia anunțată pe tweeter, care reprezintă o modificare majoră în politica americană a fost salutată de premierul israelian, Banjamin Netanyahu, care este angajat în prezent în campanie electorală pentru scrutinul de la începutul lui aprilie.

Israelul a ocupat două treimi din Podișul Golan în 1967 și – din 1973 încoace – Siria nu a întreprins nimic pentru a recupera teritoriul pierdut. Armata siriană nu se compară cu puternicul angrenaj militar al Israelului. În anii 90 și la un deceniu după aceea, Israelul și Siria au fost angajate în negocieri, cu sprijin american, pentru a se găsi o formulă acceptabilă de returnare a teritoriului.

Războiul civil din Siria a adus consilieri militari iranieni și ai mișcării Hezbollah în porțiunea de teritoriu controlată încă de Damasc și de acolo aceștia au lansat rachete de luptă împotriva Israelului. Experți se tem că anunțul lui Trump îi va submina eforturile de a slăbi influența Iranului, intenția lui fiind să formeze o coaliție arabă împotriva Teheranului.

Pe acest fond, secretarul de stat, Mike Pompeo, a sosit în Liban, țara unde încearcă să reducă influența iraniană. Libanezii se tem că anunțul lui Trump va justifica prezența mișcării Hezbollah în Podișul Golan, această mișcare fiind foarte influentă și în politica libaneză.

XS
SM
MD
LG