Linkuri accesibilitate

Alsu Kurmașeva. 100 de zile de arest în Rusia. #FreeAlsu


Alsu Kurmașeva. 100 de zile de arest în Rusia. #FreeAlsu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

Au trecut 100 de zile de când Alsu Kurmașeva, jurnalistă a RFE/RL, a fost arestată pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în Rusia. Alsu se confruntă și cu o a doua acuzație: răspândirea de „știri false”. Kurmașeva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL închiși pentru munca lor.

Alsu Kurmașeva primește scrisori în închisoare – de la familie, prieteni, colegi și străini – dar uneori durează săptămâni pentru ca acestea să ajungă la ea în arest preventiv în orașul rus Kazan. Pe 13 ianuarie, scria jurnalista RFE/RL, a primit un pachet mare de scrisori după o lungă pauză în timpul sărbătorilor de iarnă.

„Mi-a fost foarte greu fără ele”, a scris ea. „Sinceră să fiu, totul devine încet, dar sigur, din ce în ce mai greu de îndurat.”

„Chiar și o zi în spatele gratiilor este o tragedie”, a declarat președintele interimar al RFE/RL, Stephen Capus, „dar un cetățean american ținut pe nedrept într-o închisoare rusă timp de 100 de zile este scandalos”.

Alsu Kurmasheva a fost inițial acuzată că nu a cerut guvernului rus să o înregistreze ca „agent străin” și, două luni mai târziu, a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Acuzația de „agent străin” are prevăzută o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, în timp ce a doua acuzație este pedepsită cu până la 10 ani. Kurmașeva și RFE/RL neagă acuzațiile și afirmă că Moscova o pedepsește pentru activitatea sa jurnalistică.

Cu dublă cetățenie, americană și rusă, Kurmașeva nu a primit acces consular în închisoare. Rusia a respins trei cereri ale SUA de a o vizita în detenție.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG