Linkuri accesibilitate

Referendumul a întrunit prezența pentru validare, de 30%


Referendum vot 2019

REFERENDUM 2019. Prezența la votul pentru referendum a atins pragul de 30%, necesar validării, la ora 17.16, când votaseră deja 5,47 milioane de alegători.

Prezența la vot pentru REFERENDUM 2019 este cea mai mare în județele Cluj, Sibiu, Ilfov, Brașov, de peste 35% la ora 17.00, conform BEC. Până la închiderea urnelor mai sunt aproape 4 ore, existând posibilitatea prelungirii procesului de vot, acolo unde sunt cozi foarte mari, cum ar fi în marile orașe și diaspora.

Cvorumul pentru referendum a fost depășit în 14 județe, inclusiv în București, unde peste 32% din votanți s-au prezentat la urne pentru referendum.

Tendința este crescătoare, spun sociologii consultați de Eruopa Liberă și este foarte probabil, dacă ritmul se menține, mai ales în mediul urban, ca prezența să sară la finalul zilei de 40%.

Chiar și în județele considerate fiefuri ale PSD, deși prezența este semnificativ mai mică față de cea de la europarlamentare, în toate, chiar și în Teleorman, a trecut de 20%.

Atingerea cvorumului de 30% este primul cprag necesar pentru vlidarea referendumului. Cel de al doilea prag este de 25% voturi valabile (care nu sunt nule), procent raportat la intreg numarul de alegatori. Astfel, referendumul va fi validat daca 4.566.734 de alegatori au raspuns fie DA, fie NU.​

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

VIDEO | Angajatii CFR protestează la Ministerul Transporturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00
XS
SM
MD
LG