Linkuri accesibilitate

Referendumuri la Voluntari: păcănelele lui Pandele vs. justiția lui Iohannis


Florentin Pandele vrea să interzica jocurile de noroc. ”Ele destabilizează familia”, spune primarul din Voluntari.
Florentin Pandele vrea să interzica jocurile de noroc. ”Ele destabilizează familia”, spune primarul din Voluntari.

Florin Pandele, soțul primăriței Bucureștiului, vrea să ajute cetățenii din Voluntari să-și pună frâu patimei jocurilor de noroc organizând un referendum prin care să fie interzise păcănelele. Pe 26 mai, în Voluntari oamenii vor avea de ștampilat 3 buletine de vot diferite.

Inițiativa lui Pandele a fost deja aprobată de consiliul local și mai are nevoie de aprobarea Minsterului de Interne.

Locuitorii vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteți de acord cu interzicerea jocurilor de noroc pe raza administrativ-teritorială a orașului Voluntari?”, potrivit hotărârii care a fost publicată și de pagina de Facebook a Primăriei din Voluntari.

În expunerea de motive, primarul Pandele spune că „România a ajuns o țară sufocată de păcănele” și că „a devenit o problemă socială faptul că cetățenii își irosesc banii în aceste automate”. Iar motivul pentru care a luat decizia referedumului ar fi mamele care se plâng că au intrat la datorii din cauza soților căzuți în patima jocului de noroc.

"Mai multe persoane au venit în audiență și au spus că nu mai știu ce să facă, au datorii, au început să vândă din casă, au copii, soți care cheltuie banii acolo. Consider că aceste activități nu fac deloc bine nici copiilor, nici cetățenilor în vârstă.

Noi vrem să facem referendum, dacă primim aprobare, ca aceste activități comerciale să fie interzise pe raza administrativă a orașului Voluntari. Bănuții pe care cetățenii îi lasă în aceste spații comerciale pot fi folosiți în cu totul alte scopuri, care să întărească familia, nu să o dezechilibreze”, a explicat Pandele la Antena 3.

În schimb, Sorin Constantinescu, președintele Asociației Operatorilor de Cazinouri din România, e de părere că Pandele face "o campanie electorala ieftina".

”Populism extrem de ieftin. Să spună câte mame au venit bătute de soți din cauza alcoolului, de ce nu interzice alcoolul sau țigările, copiii fură bani pentru țigări. Sunt alegeri, mai trebuie contracarat și referendumul președintelui și atunci vine cu populismul ăsta ieftin".

Anul trecut, peste 2,4 milioane de români și-au încercat norocul la loto, la pariurile sportive, la păcănele sau la jocurile pe internet și au investit 1 miliard de euro. Pentru aceste venituri din jocurile de noroc, inclusiv cele online taxele plătite către stat au fost de circa 270 milioane de euro.

Acesta este probabil motivul pentru care guvernul a redus, prin OUG a ”lăcomiei”, taxele pentru jocurile de noroc, inclusiv cele online, de la 3% la 2%.

XS
SM
MD
LG