Linkuri accesibilitate

Reforma în administrație începe cu o nouă clasă de salarizare. Guvernul promite finanțiștilor că vor avea un tratament special


Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vizitat, vineri, sediile mai multor instituții din subordine, iar angajații i-au descris condițiile proaste în care lucrează.

Guvernul promite protestatarilor din Finanțe că vor beneficia de tratament special în reforma administrației care se pregătește. Mai exact, se va înființa o nouă clasă de salarizare, doar pentru ei, și care ar reduce efectele prevederilor viitoarei ordonanțe de reducere a cheltuielilor.

Peste 15.000 de angajați din Finanțe, din toată țara, continuă protestele și vineri, 11 august, și pun în pericol plata salariilor bugetarilor.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, s-a întâlnit cu protestatarii de la Trezoreria București și le-a făcut aceleași promisiuni ca și la întâlnirea cu sindicaliștii de joi.

Finanțiștii vor avea clasă specială de salarizare și pentru unii chiar vor crește salariile. Impactul măsurilor promise „nu este atât de mare încât să pună în dificultate bugetul de stat”, susține Marcel Boloș.

Ministrul Marcel Boloș și-a băut cafeaua, vineri dimineață, cu angajații de la Trezoreria București.
Ministrul Marcel Boloș și-a băut cafeaua, vineri dimineață, cu angajații de la Trezoreria București.

„Mi-am luat în cursul zilei de ieri câteva angajamente. Referitor la salarizare, să aibă familia ocupațională distinctă în legea unică a salarizării, al doilea lucru – să facem această egalizare a salariilor, pentru că sunt unii care au câștigat în instanță – și să putem asigura o creștere de salarii de 15-20%”, a declarat Marcel Boloș, la ieșirea din Trezoreria București, preluat de Digi24.

Singura solicitare de pe lista protestatarilor care nu și-a găsit un răspuns imediat a fost modificarea Codului Finanțistului. Ministrul a promis o analiză peste o lună.

Ce nemulțumiri au finanțiștii

Protestele din Finanțe au început, spontan, joi, 10 august, în mai multe orașe din țară după ce angajații au oprit lucrul. Un comunicat al sindicatului reprezentativ lămurește care sunt nemulțumirile lor:

 • Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei.
 • Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei.
 • Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei.
 • Anularea posturilor vacante.
 • Desființarea biroului și funcției de șef birou.
 • Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
 • Posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacantă, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structura vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post.

Liderul federației sindicatelor din Finanțe a prezentat joi, 10 august, lista de revendicări membrilor Guvernului.
Liderul federației sindicatelor din Finanțe a prezentat joi, 10 august, lista de revendicări membrilor Guvernului.

Liderii de sindicat din finanțe au făcut un calcul și susțin că aplicarea ordonanței de reducere a cheltuielilor, în forma actuală,ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă”.

În plus, sindicaliștii au cerut și două revendicări specifice. Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal și introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe”.

Angajații din Finanțe au protestat în mai multe orașe din țară. Sunt nemulțumiți de ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare, propusă de Guvern.
Angajații din Finanțe au protestat în mai multe orașe din țară. Sunt nemulțumiți de ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare, propusă de Guvern.

A fost aprobat și un calendar al acțiunilor de protest viitoare. Pe 22 august, o grevă generală de două ore în toate instituțiile financiare din țară și un protest cu sute de oameni în fața Ministerului de Finanțe.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

 • 16x9 Image

  Simona Cârlugea

  A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

  A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG