Linkuri accesibilitate

Gaza: Aproape 800.000 de persoane au fugit din cauza luptelor din Rafah, potrivit ONU


Palestinienii strămuți sosesc în centrul Gazei după ce au fugit din orașul Rafah, din sudul Gazei, în Deir al Balah, pe 9 mai 2024.
Palestinienii strămuți sosesc în centrul Gazei după ce au fugit din orașul Rafah, din sudul Gazei, în Deir al Balah, pe 9 mai 2024.

UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a estimat, sâmbătă, că 800.000 de persoane au fugit din Rafah începând cu 6 mai şi după apelurile la evacuare lansate de armata israeliană înainte de pornirea operaţiunilor terestre în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, relatează news.ro.

La Rafah, „800.000 de persoane (...) au fost nevoite să fugă după ce forţele israeliene au început operaţiunea militară în zonă, pe 6 mai”, a declarat Philippe Lazzarini, şeful UNRWA.

„Ca răspuns la ordinele de evacuare prin care li se cerea oamenilor să fugă în aşa-zisele zone sigure, aceştia s-au îndreptat în principal către zone din centrul (Fâşiei Gaza) şi către Khan Younès (sud), inclusiv în clădiri distruse”, a adăugat el.

Începând cu 6 mai, armata israeliană a ordonat locuitorilor din mai multe cartiere din estul oraşului Rafah să plece, înainte de a începe bombardamentele şi „operaţiunile ţintite” la sol pentru a elimina ultimele batalioane Hamas din zonă.

Potrivit ONU, alt milion de locuitori din Gaza - care a fugit din calea luptelor şi a bombardamentelor - s-a adăugat locuitorilor din Rafah, masaţi în acest oraş de la frontiera egipteană, ajungând la un total estimat la 1,4 milioane de persoane.

De la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie, declanşat de atacurile Hamas pe teritoriul israelian, „palestinienii au fost nevoiţi să fugă de multe ori în căutarea unui loc sigur, pe care nu l-au găsit niciodată, nici măcar în adăposturile UNRWA”, spune Philippe Lazzarini pe o rețea socială.

„Afirmaţia că locuitorii din Gaza pot merge în zone sigure sau umanitare este falsă (....). Nu există zone sigure în Gaza”, a spus Lazzarini.

„Zonele în care fug astăzi oamenii nu au apă potabilă sau instalaţii sanitare”, a adăugat el.

Operaţiunea terestră de la Rafah, anunţată de Israel cu luni în urmă, a stârnit o puternică opoziţie din partea comunităţii internaţionale, în faţa temerilor legate de un carnagiu în rândul civililor.

sursa: news.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG