Linkuri accesibilitate

Mărturii despre „abuzuri și bani”. Povestea studenților indieni care au ajuns pe jos din Ucraina în România


Câteva sute de studenți indieni, majoritatea la Medicină, așteptau luni să fie preluați cu autocarele și duși la București pentru a se întoarce în țara natală. 28 februarie 2022.
Câteva sute de studenți indieni, majoritatea la Medicină, așteptau luni să fie preluați cu autocarele și duși la București pentru a se întoarce în țara natală. 28 februarie 2022.

Printre miile de refugiați care fug de războiul din Ucraina se numără și studenți indieni care învață la universitățile de medicină din țară. Ei povestesc calvarul prin care au trecut pentru a trece granița din Ucraina în România.

Când bombele au început să cadă peste marile orașe din Ucraina, Hardika, o tânără de 31 de ani originară din India, se afla în Vinnitsa, unde studiază medicina de patru ani.

Universitatea Națională de Medicină din Vinnitsa este printre destinațiile didactice preferate din Ucraina ale tinerilor indieni care vor să devină doctori.

Primul gând al acestora după ce țara a fost invadată de Rusia a fost cum să iasă, cât mai repede, din Ucraina. Hardika, alături de câteva sute de colegi de-ai săi, s-au îndreptat spre sud-vestul țării, la Vama Porubne, din regiunea Cernăuți.

Din cauza cozii de kilometri din apropierea vămii, autocarul cu care studenții au plecat la drum i-a lăsat la aproximativ opt kilometri de punctul de trecere a frontierei. De acolo, au venit pe jos – via Vama Porubne – până în România.

„Am ajuns aici duminică dimineață după ce am mers opt kilometri pe jos până la graniță”, ne-a declarat Hardika Rohilla.

Hardika Rohilla spune că a mers opt kilometri pe jos, prin frig, pentru a ajunge la punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.
Hardika Rohilla spune că a mers opt kilometri pe jos, prin frig, pentru a ajunge la punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.

Tânăra spune că este recunoascătoare românilor care au întâmpinat-o după ce a trecut granița. La fel ca și ceilalți refugiați, tânăra a fost întâmpinată la Vama Siret, în nordul României, de voluntari care i-au oferit hrană, apă sau pături pentru a se încălzi.

„Cei mai mulți dintre studenții de aici au probleme financiare pentru că nu au suficienți bani în aceste momente grele”, a mai spus tânăra, care și-ar dori ca, la un moment dat, să se întoarcă în Ucraina pentru a-și finaliza studiile.

Își dorește să devină medic ginecolog.

Ce spun studenții indieni din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Mărturii despre abuzuri

În aceeași coloană de studenți indieni care așteapta luni, la prânz, un transport către București, capitala României, l-am găsit și pe Saurav Panchal, de 23 de ani.

Tânărul a plecat de Vinnitsa la finele săptămânii trecute. A ajuns duminică după-amiază în România după ce, spune el, alături de ceilalți studenți indieni, a fost ținut blocat la Vamă, în partea ucraineană, două zile.

„La granița ucraineană organizarea nu este foarte bună pentru că sunt foarte mulți studenți care sunt blocați acolo și care nu pot să se îndrepte către granița română și de acolo către locurilor lor natale”, ne-a povestit Saurav.

Tânărul, care și-ar dori să ajungă specialist în medicină internă, a mulțumit și el voluntarilor români pentru ajutorul pe care i l-au oferit după ce a trecut granița. „Condițiile sunt foarte bune”, a spus studentul pentru Europa Liberă.

Saurav Panchal spune că studenții indieni au fost tratați necorespunzător de grănicerii ucraineni.
Saurav Panchal spune că studenții indieni au fost tratați necorespunzător de grănicerii ucraineni.

Despre lipsa de amabilitate și modul nepoliticos în care ar fi fost tratați studenții indieni de către grănicerii din Ucraina ne-a vorbit și Rishigesh, de 33 de ani.

Acesta ne-a povestit că autoritățile din Ucraina i-au lăsat pe străini să aștepte foarte mult la punctul de trecere al frontierei, deși aceștia aveau dreptul să iasă din țară.

Presupusele abuzuri ale grănicerilor ucraineni sunt invocate și în diverse postări de pe rețelele sociale. Pe Twitter, de pildă, un martor a postat un videoclip în care arată cum studenții sunt ținuți în picioare, în timp ce afară ninge.

În mesajul care însoțește filmarea se arată că studenților li s-ar fi „cerut bani” și ar fi fost „bătuți” în timp ce așteptau să intre în România.

O mărturie similară, oferită sub protecția anonimatului, a fost oferită Europei Libere și de unul dintre studenții indieni care se aflau luni la Vama Siret. Acesta a povestit cum autoritățile vamale ucrainene i-au ignorat pur și simplu cu orele pe studenții indieni și cum le-ar fi cerut bani pentru a-i lăsa să treacă.

Un punct de vedere din partea oficialilor ucraineni nu a putut fi solicitat până la ora redactării acestui material.


Rashigesh spune că mulți dintre colegii săi încă așteaptă la granița ucraineană pentru a trece în România.

„Mai mult de o mie de studenți indieni urmează să vină”, estima tânărul, luni după-amiază.

„În Ucraina, situația este critică. Un prieten mi-a spus că a plecat să locuiască într-un sat pentru că orașele sunt bombardate.”

Hardika, Suarav și Rashigesh erau doar câțiva din cei aproximativ 1.500 de studenți indieni care, conform estimărilor voluntarilor de la fața locului, au ajuns în ultimele zile în Vama Siret/jud. Suceava.

Ambasada Indiei în România, care nu a putut fi contactată până la ora redactării acestui material, a organizat mai multe transporturi cu autocarele pentru a-i prelua pe tineri până la București.

De acolo, după cazări temporare, aceștia au plecat sau urmează să plece înspre India.

În jur de 600 de studenți din India rămăsese luni seară în județul Suceava și, pentru că temperaturile din nordul României urmau să scadă în noaptea de luni spre marți sub limita de îngheț, reprezentanții unei primării din județ, Milișăuți, le-au oferit cazare peste noapte.

Studenții din India au fost cazați într-o sală de sport din comuna Milișăuți.
Studenții din India au fost cazați într-o sală de sport din comuna Milișăuți.

Studenții au fost cazați într-o sală de sport din comună, iar primarul din localitate a cerut ajutorul cetățenilor pentru a le oferi hrană.

„Îi rog pe cei ce ne pot ajuta, să o facă, ținând cont că acești oameni nu mănâncă carne de porc sau vită, deci orice combinație care nu conține aceste cărnuri este binevenită”, a precizat primarul din Milișăuți, Vasile Cărare.

Marți, 1 martie, toți studenții indieni care au ajuns în România prin Vama Siret au ajuns, cu autocarele, la București.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG