Linkuri accesibilitate

Un milion de refugiați au părăsit Ucraina. Klaus Iohannis: coridorul umanitar necesită negocieri cu autoritățile din Ucraina

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a anunțat, joi, pe Twitter, că un milion de oameni au fugit până acum din Ucraina în țările vecine (Republica Moldova, România, Ungaria, Polonia și Slovacia).

În România intraseră până în 2 martie, la ora 24:00, 139.050 de cetăţeni ucraineni şi părăsiseră deja țara 87.676, potrivit Poliției de frontieră.

Filippo Grandi s-a aflat, joi, la București, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Acesta din urmă a discutat situația de la granițele Ucrainei și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la București.

Klaus Iohannis a precizat că procesul de organizare în România a unui „hub” internațional umanitar pentru Ucraina va mai dura câteva săptămâni, iar coridorul umanitar „pe care se vor livra aceste ajutoare va necesita negocieri și cu autoritățile centrale din Ucraina și cu autoritățile locale”.

Imaginile din ultima săptămână de la granițele României, Republicii Moldova, Poloniei, Ungariei sau Slovaciei surprind femei cu copii, mame și bunici, care au părăsit Ucraina din cauza războiului declanșat de Rusia.

Cele mai multe persoane s-au îndreptat spre Polonia, aproape 300.000.

Numeroase orașe ucrainene sunt atacate și vineri de forțe aeriene și terestre ale armatei Rusiei.

XS
SM
MD
LG