Linkuri accesibilitate

„Refuzul de cântar”, strategia prin care șoferii camioanelor supraîncărcate fentează legea


Dacă se modifică legea, șoferii camionelor supraîncărcate cu lemn nu vor mai putea refuza cântarul.
Dacă se modifică legea, șoferii camionelor supraîncărcate cu lemn nu vor mai putea refuza cântarul.

Peste 700 de șoferi au refuzat anul trecut cântărirea camioanelor încărcate și au preferat să plătească amenda pe persoană fizică. Dacă ar fi acceptat să tragă camionul pe cântar și s-ar fi constatat o supraîncărcare a acestuia, amenda era de până la cinci ori mai mare.

Orice transport pe drumurile publice este reglementat în ceea ce privește greutatea încărcăturii, în sensul că nu poate fi depășită o masă totală maximă, în funcție de categoria de drum. Astfel, transporturile grele sunt verificate și cântărite de inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR).

Ordonanța guvernului 43 din 1997 privind regimul drumurilor arată că „refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire şi/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de a însoţi vehiculul personalului cu atribuţii de control în vederea cântăririi şi/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum şi refuzul de a prezenta personalului cu atribuţii de control documentele privind transportul, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicată conducătorului auto”. Dacă plătește amenda în 48 de ore, acesta se înjumătățește.

De această lege deficitară profită tot mai mulți transportatori care se știu că depășesc cu mult greutatea admisă pentru a circula pe drumurile din țară.

Sancțiuni ridicole

În situațiile tot mai dese în care activiștii de mediu reclamă transporturi supraîncărcate cu lemn, nisip sau piatră pentru balastiere, șoferii preferă să primească amenda în nume propriu, banii fiind ulterior recuperați de la patronul firmei care a organizat transportul.

Dacă s-ar supune cererii inspectorilor de la ISCTR de a cântări camionul, amenda ar putea ajunge până la 30.000 de lei în cazul camioanelor cu axă triplă. Legea mai spune că Poliția ridică plăcuțele de înmatriculare ale camionului până la remedierea situației. Dar acest lucru se poate rezolva foarte ușor prin descărcarea surplusului din camion, după care autovehiculul își poate continua cursa.

Potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Europa Liberă de directorul ISCTR, Bogdan Durlea, anul trecut inspectorii instituției au aplicat 711 amenzi șoferilor opriți în trafic care au refuzat cântărirea încărcăturii din camioanele mai mari de 12 tone.

Răspunsul transmis de ISCTR pentru Europa Liberă
Răspunsul transmis de ISCTR pentru Europa Liberă

De această lege strâmbă s-a lovit și activistul de mediu Daniel Bodnar în încercarea sa de a stopa tăierile ilegale de păduri.

Inspectorii ISCTR nu pot face mai mult pentru că așa este făcută legea. Refuzul de cântar este tot mai des întâlnit printre șoferi, asta e singura sancțiune pe care o pot aplica”, a scris Bodnar pe Facebook.

La nivelul județului Suceava, unde se reclamă tot mai des această practică de refuz a cântarului, au fost date anul trecut 67 de astfel de amenzi. Anul acesta, în primele patru luni, au fost emise 292 de amenzi la nivel național pentru refuzul de cântar, în județul Suceava fiind aplicate 48 de astfel de sancțiuni.

Promisiuni de modificare a legii

Deputatul Cătălin Teniță arată că există o problemă cu această lege și trebuie găsite căi pentru îmbunătățirea ei.

Problema e reală și trebuie rezolvată printr-un cumul de măsuri. Pe lângă creșterea amenzilor, ar trebui un registru al companiilor care refuză cântarul și tipul de marfă transportat. Cred că se impune și sancționarea companiei care refuză acest control, sancțiune care poate merge până la retragerea licenței de transport. Am vorbit cu colegii din Comisia de Transporturi și ne-am propus să facem o propunere de modificare a legii. În principiu, în două, trei săptămâni sper să introducem pe circuit modificarea, vom căuta și sprijinul colegilor de la PNL, pentru a fi o inițiativă comună”, ne-a declarat deputatul USR Cătălin Teniță.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG