Linkuri accesibilitate

Regele Charles la Berlin: Germania şi Marea Britanie sunt astăzi cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa


Regele Charles al Marii Britanii se află într-o vizită istorică de trei zile la Berlin
Regele Charles al Marii Britanii se află într-o vizită istorică de trei zile la Berlin

Regele Charles III va fi joi primul monarh care se adresează deputaţilor germani în Bundestag, în a doua zi a vizitei sale istorice în Germania. Charles va face o vizita la memorialul Sf. Nikolai din Hamburg, ceea ce contrastează cu abordarea mamei sale, Regina Elisabeta, remarcă The Guardian.

Suveranul britanic efectuează prima călătorie ca rege în această ţară, o decizie văzută ca un mesaj puternic al dorinţei Marii Britanii de a crea legături strânse cu restul Europei în perioada post-Brexit, relatează AFP.

Miercuri seara, în cadrul unui dineu organizat în onoarea sa de şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, la castelul Bellevue din Berlin, Charles III a promis în timpul domniei sale că va face "tot ce este posibil" pentru a întări legăturile dintre cele două ţări.

În discursul de miercuri, Charles III a făcut apel la valorile democratice şi a lăudat solidaritatea cu Ucraina pentru a apăra „libertatea” împotriva „agresiunii” ruseşti.

Regele Marii Britanii a vorbit la un banchet de stat la Palatul prezidențial Bellevue din Berlin, pe 29 martie 2023, în prima sa vizită ca monarh.
Regele Marii Britanii a vorbit la un banchet de stat la Palatul prezidențial Bellevue din Berlin, pe 29 martie 2023, în prima sa vizită ca monarh.

Marea Britanie şi Germania stau „umăr lângă umăr pentru a proteja şi promova valorile democratice comune”, a spus el în discursul de la Palatul Bellevue.

Această luptă „este întruchipată de faptul că suntem alături de Ucraina în apărarea libertăţii şi suveranităţii în faţa unei agresiuni neprovocate”, a adăugat monarhul britanic.

„Germania şi Marea Britanie sunt astăzi, şi pe plan militar, cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa”, a spus și şeful statului german, referindu-se la o invazie rusă care i-a reînviat „amintirile celor mai rele momente” din istoria Europei. .

Cina s-a încheiat în prima zi a vizitei suveranului, după o ceremonie fără precedent în faţa Porţii Brandenburg, monument emblematic care a fost şi un simbol al despărţirii Berlinului timp de trei decenii.

Joi, după ce se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz şi apoi cu primarul capitalei, suveranul britanic ar putea reveni asupra acestui subiect, războiul din Ucraina, în discursul său adresat deputaţilor din Bundestag, programat pentru ora locală 11.45 (09.45 GMT).

Va fi punctul culminant al vizitei sale. Niciodată până acum un monarh nu a vorbit în această cameră.

Regele Charles III și soția sa Camilla, alături de familia prezidențială a Germaniei.
Regele Charles III și soția sa Camilla, alături de familia prezidențială a Germaniei.

După Bundestag, Charles III urmează să viziteze un centru de primire pentru refugiaţii ucraineni, să discute cu un batalion germano-britanic şi să meargă într-un sat ecologic, Brodowin, la aproximativ 60 de km de Berlin.

Vizita poartă în mare parte amprenta temei ecologiei, pe care Charles, în vârstă de 74 de ani, a susţinut-o de ani de zile. Vineri, Charles III va merge în oraşul-port Hamburg. El va vizita acolo un proiect de energie regenerabilă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG