Linkuri accesibilitate

Regina Marii Britanii a aprobat suspendarea Parlamentul pentru cinci săptămâni, la cererea premierului Boris Johnson


Boris Johnson
Boris Johnson

În luna septembrie, parlamentarii britanici vor lucra, conform informațiilor de la Buckingham Palace, doar o săptămână. Regina a decis să aprobe suspendarea Legislativul timp de cinci săptămâni, până pe 14 octombrie. Premierul Johnson ceruse reginei această suspendare.

"Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019 (...)", se arată într-un comunicat oficial.

BBC relatează că decizia fără precedent în istoria modernă a Marii Britanii vine cu doar câteva săptămâni înainte de termenul de 31 octombrie al Brexit-ului.

Cu alte cuvinte, timpul în care parlamentarii ar putea bloca o ieșire a Marii Britanii din UE fără niciun acord ar urma să fie scurtat dramatic.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat la aflarea veștii că suspendarea parlamentului este „un [abuz] constituțional scandalos”.

Bercow, care de regulă nu comentează anunțuri politice, a mai spus că „este evident că suspendarea parlamentului acum nu are alt scop decât a împiedica dezbaterea Brexit-ului și rolul parlamentului în a-și face datoria de a contribui la viitorul acestei țări”.

Premierul Boris Johnson a respins această acuzație catalogând-o drept „complet neadevărată”.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a denunțat și el această suspendare anunțând că, în timpul rămas la dispoziție, va încerca să inițieze legislație care să împiedice acțiunea premierului urmată imediat de o moțiune de cenzură.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG