Linkuri accesibilitate

Reguli de protecție sanitară după reluarea activității cinematografelor


Regulile privind domeniul cinematografelor au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Documentul prevede măsuri care privesc echipa de organizare şi răspunderea individuală, măsuri care privesc angajatorii, dar şi privind accesul, contactul cu publicul și organizarea locaţiei.

Scenariile de lucru:

Scenariul 1 - Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.

Scenariul 2 - Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori pot decide restricţionarea sau închiderea activităţilor cinematografelor dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori pot decide reluarea activităţilor cinematografelor dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Măsurile care privesc accesul şi contactul cu publicul se referă, printre altele, la coordonarea cu autorităţile de sănătate şi cele locale astfel încât asigurarea sănătăţii angajaţilor şi a publicului să reprezinte obiectivul prioritar.

Creşterea numărului participanţilor va fi graduală, fazată, în concordanţă cu situaţia epidemiologică locală din judeţul/regiunea în care se desfăşoară proiecţia.

De asemenea, organizatorii au obligația să plaseze la loc vizibil anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces. Va fi realizată o comunicare corectă şi eficientă despre măsurile de siguranţă sanitară adoptate de către cinematograf, promovate în locaţie, dar şi pe site-ul acestuia şi pe reţelele de socializare pentru o vizibilitate sporită şi o înţelegere cât mai bună din partea publicului;

Accesul se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m.

Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi temperatură mai mare de 37,3°C.

Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în spaţiul destinat. Prin excepţie, în cazul cinematografelor din incinta spaţiilor comerciale, dacă temperatura a fost deja măsurată la intrare, aceasta rămâne valabilă pe toată perioada petrecută în respectiva clădire.

Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării măştii pe toată durata proiecţiei.

Organizatorii au obligația de a asigura distanța de un metru și jumătate la cozile de la intrare, la ieșirea din locație, la casa de bilete prin marcaje care să indice distanţa regulamentară.

Publicul va fi încurajat să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectat avizat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziţie, urmând a utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrare.

Vânzarea de bilete se va face pe cât posibil online, astfel încât contactul fizic să fie minimizat în locaţii, iar în cazul achiziţiei biletelor la casa de bilete vor fi avute în vedere următoarele: încurajarea utilizării plăţii cu cardul contactless sau telefonul; deschiderea casei de bilete cu suficient timp înaintea proiecţiei, astfel încât să fie evitată aglomeraţia; în cazul în care accesul în sală este efectuat în imediata apropiere a casei de bilete, aceasta va fi închisă cu 15 minute înainte de a începe proiecţia.

Este interzisă reutilizarea pliantelor, broşurilor şi altor materiale informative în format fizic.

În schimb, sunt obligatorii: dezinfecţia regulată a suprafeţelor, purtarea măștilor de protecţie şi a mănuşilor pentru persoanele care asigură paza obiectivelor. Biletele vor fi, pe cât posibil, scanate de personalul cinematografului, şi nu rupte sau atinse cu mâna.

Intrarea şi ieşirea din locaţie se va efectua gradual, rând cu rând, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie.

Accesul în sală se va face în ordinea venirii spectatorilor, cât mai devreme posibil, fără a staţiona pe hol, sau în cazul în care acest lucru nu este posibil, accesul în sală se va efectua începând cu rândurile cele mai îndepărtate de intrarea în sală.

Ieşirea din sală se va face începând cu rândurile cele mai apropiate de ieşirea din sală, pe uşile de evacuare.

În cazul unui cinematograf cu mai multe săli aflate în aceeaşi incintă, se vor eşalona orele de început şi de sfârşit ale proiecţiilor, în aşa fel încât să nu se suprapună orele de acces şi ieşire din mai multe săli, evitându-se astfel aglomerarea spaţiilor comune.

În funcţie de dimensiunile cinematografului, accesul va începe cu până la o oră înainte de proiecţie, pentru a evita adunarea mulţimilor, acest lucru fiind menţionat şi pe bilet, dar şi în comunicarea asigurată de organizator.

De asemenea, organizatorul are obligația:

  • să stabilească și să respecte numărul maxim de persoane admise în sala de cinema;
  • dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor după şi/sau înaintea fiecărei proiecţii;
  • asigurarea unui sistem de aer condiţionat/ventilaţie corespunzător normelor în vigoare, pentru evitarea răspândirii particulelor în sala de cinema, precum şi în hol, toalete şi alte spaţii comune. În cazul în care cinematograful nu este în măsură să facă dovada unui sistem de aer condiţionat/ventilaţie conform normelor de siguranţă sanitară, acesta va fi obligat să nu utilizeze sistemele de aer condiţionat şi/sau ventilaţie:
  • să dezinfecteze și să aerisească periodic spațiile de activitate, suprafeţele și toate obiectele atinse frecvent de public;
  • săf acă nebulizarea săptămânal, în afara programului de lucru, a încăperilor climatizate cu recircularea aerului;
  • să aloce timp suficient pentru realizarea procedurilor de dezinfectare a suprafeţelor de contact din săli după fiecare proiecţie;
  • să organizeze spațiul astfel încât să permită menţinerea distanţei fizice între persoane.

De asemenea, personalul va verifica respectarea distanţării sociale în timpul proiecţiilor de film. Cât privește distribuţia locurilor în sală (atât online cât şi la casele de marcat), se va aloca câte un scaun liber între spectatori. Prin excepţie de la această regulă, minorul în vârstă de sub 12 ani poate sta pe scaunul de lângă adultul însoţitor, iar un însoţitor adult poate sta lângă maximum doi minori, fără a avea spaţii libere între ei.

În ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, înlăturând astfel riscul contaminării directe prin proximitate.

Vizionarea spectacolului este permisă numai cu păstrarea locului individual în sală şi a purtării măştii de protecţie.

Distribuirea de ochelari 3D este permisă doar în cazul celor de unică folosinţă.

De asemenea, organizatorii sunt obligați să pună la dispoziţia publicului substanţe dezinfectante pentru mâini, să asigure respectarea distanţei obligatorii de minimum 1,5 m, în condiţiile utilizării toaletelor, să pună la dispoziţie un număr rezonabil de toalete, unde este posibil, pentru evitarea aglomeraţiei, să dedice toaletele strict copiilor şi/sau familiilor cu copii, acolo unde acest lucru este posibil, să pună la dispoziţie un număr rezonabil de recipiente/coşuri de gunoi cu capac, să dezinfecteze toaletele cu substanţe biocide autorizate, înainte şi după fiecare proiecţie, să asigure în permanență substanețele și materialele de curăţenie/igienizare necesare în locaţie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG