Linkuri accesibilitate

Regulile CNA pe durata stării de urgență. „Evitarea senzaționalului sau a infodemiei”


Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat luni o instrucțiune privind „asigurarea respectării de către furnizorii de servicii media audiovizuale a măsurilor dispuse pe durata instituirii stării de urgență”.

CNA recomandă furnizorilor de servicii media audiovizuale, pe lângă rigoare și acuratețe în redactarea şi prezentarea ştirilor, „evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie”.

Potrivit documentului citat, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a asigura difuzarea pe posturile de radio şi de televiziune a decretului de instituire a stării de urgenţă, în cel mult două ore de la semnare şi repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă.

De asemenea, aceștia sunt obligați să difuzeze integral și cu prioritate comunicatele oficiale ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și ale celorlalte autorităţilor publice implicate în gestionarea stării de urgență.

CNA le cere jurnaliștilor din presa audiovizuală rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor, evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie, precum și difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare.

CNA cere verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus, respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.

Președintele Iohannis a emis, luni, decretul prin care instituie starea de urgență în România pentru o perioadă de 30 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus și a insistat că aplicarea măsurilor pe care le-a inclus în decretul care instituie starea de urgență se face gradual.​

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG