Linkuri accesibilitate

Guvernul de la București a stabilit regulile pentru desfășurarea alegerilor locale


Alegătorii vor trebui să poarte mască de protecție în timpul petrecut în secția de votare

Guvernul adoptă luni hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile, cu începere din 15 septembrie.

În noua hotărâre, care trece de Guvern după consultarea Comitetului Național Special pentru Situații de Urgență, sunt prevăzute și principalele reguli sanitare în baza cărora se vor organiza pe 27 septembrie alegerile locale.

Unele dintre ele au fost enumerate, în debutul ședinței de guvern, de către secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat.

„Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfășura nu numai mitinguri electorale dar și demonstrații în limita a 100 de persoane și respectând celelalte măsuri stabilite de igienă. La secțiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de igienă și obligativitatea alegătorilor la intrare și la ieșire de a dezinfecta mâinile”, a spus Arafat.

Prim-ministrul Ludovic Orban a solicitat ca printr-un ordin comun să fie clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID-19 sau care sunt izolați la domiciliu și care solicită urna mobilă.

„Urna mobilă trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot la toți cei care fie sunt izolați la domiciu, ca fiind infectați, fie sunt carantinați pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca și contacți și trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului la vot. Am văzut că este foarte bună ideea ca întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID și apoi la cei care sunt fie afectați, fie sunt persoane de contact”, a mai spus Orban.

Reguli speciale sunt implementate și pentru cei care vor merge fizic în secții de votare pentru a vota. Astfel, cei care au carte de identitate și merg la vot vor introduce ei documentul în fanta aparatului care o citește, iar cei care au buletine vechi vor fi prelucrate manual, cu dezinfecția ulterioară a mâinilor.

„Trebuie dezinfecție la intrarea și la ieșirea din secție. Pune mâna pe ștampilă, buletin de vot, semnează de prezență. Trebuie să reducem pericolul asupra reprezentanților din secțiile de votare”, a mai spus premierul.

Ca altă noutate, din hotărârea privind prelungirea stării de alertă au fost scoase sporturile de contact din cele limitate.

Se va mai discuta și o solicitare de la sectorul Horeca, aceea ca organizării training-urilor, a spectacolelor, să li se aplice aceleași reguli ca la teatre ți restaurante.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG