Linkuri accesibilitate

Măsuri relaxare 15 mai. DOCUMENT cu prevederile pentru școli, mers la serviciu, la doctor, biserică și transport în comun


Autoritățile au lansat propuneri de relaxare care ar urma să intre în vigoare după 15 mai și așteaptă recomandări de la populație pe o adresă de email a Ministerului Sănătății

Documentul are 13 pagini și reglementează, la nivel de propunere, cum ar urma să se relaxeze restricțiile impuse de pandemie.

Cei care vor să-și exprime punctul de vedere despre proiect trebuie să acceseze adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro

Masuri 15 mai - proiect supus dezbaterii publice

Consultați documentul atașat în partea stângă.

Copiii care trebuie să meargă la școală pentru a da examene vor fi în clase câte zece. Este vorba despre cei care dau admitere la liceu și cei care vor susține examenul de bacalaureat, iar sesiunile de pregătire care se țin la școală vor dura doar trei ore.

La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Elevii cu astfel de afecțiuni vor benefica de o formă de pregătire alternativă.

Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.

Internarea și consultul în spitale care nu sunt dedicate bolii Covid19. Trebuie spus că toți pacienții vor fi considerați ca potențial infectați cu coronavirus.

La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 (conform recomandărilor INSP).

Pacienții suspecți (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluați de la triaj si conduși în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat față de restul bolnavilor.

Daca numărul pacienților nu permite internarea lor singuri în salon, aceștia pot fi internați câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distante de minim 2 metri între aceștia.Pacienții vor purta mască pe toată perioada internării în zona tampon.

Personalul medical din zona tampon va fi echipat corespunzător (halat de unică folosință peste uniforma de spital, mănuși, boneta, mască).

Se recoltează probe conform procedurii privind prelevarea și transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și se trimit la Laboratorul Analize Medicale, împreuna cu Formularul de însoțire probe recoltate.

În cazul pacienților internați în zona tampon, având rezultat pozitiv, medicul curant/de gardă sună la 112 și pacientul va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat managementului pacienților infectați COVID-19 conform reglementarilor legale în vigoare. Salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient.

Persoanele prezentate și care în urma triajului nu au fost considerate cazuri suspecte, vor fi internate în secțiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între pacienți.

Transporturile în comun vor permite accesul doar cu purtarea măștilor de protecție

Saloanele de coafură și cosmetică se redeschid, însă accesul va fi permis cu mască și cu programare prealabilă și numai dacă temperatura clientului este sub 37 grade C. Personalul trebuie să poarte și măști, și mănuși, iar cele din urmă trebuie să se dezinfecteze după fiecare client. Se aeriesc încăperile la fiecare două ore.

Hotelurile se deschid, însă nu vor functiona într-o primă etapa restaurantele; barurile; cafenelele ș icofetariile din incinta hotelului. Servirea mesei se va face in regim room service, cu tacâmuri de unică folosință

La biserici este permis accesul unui grup restrâns de persoane în interiorul lăcașului de cult, însă nu în timpul slujbelor. Acestea se vor oficia în aer liber. Nu va fi permisă sărutarea icoanelor, împărtășania se face cu linguriță și pahar de unică folosință, iar binecuvântarea preotului se primește de la o distanță de 1 metru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG