Linkuri accesibilitate

Relaxarea de la 1 iunie: Se pot organiza nunți, crește participarea admisă la evenimente publice


Nunțile pot avea loc cu maximum 50 de persoane vaccinate, în interior, sau 70 de persoane vaccinate afară.
Nunțile pot avea loc cu maximum 50 de persoane vaccinate, în interior, sau 70 de persoane vaccinate afară.

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi seară noi măsuri de relaxare de la 1 iunie:

  • Gradul de ocupare al meselor din interior ale restaurantelor a fost ridicat la 70% din capacitatea spațiului, iar cel al cazărilor de pe litoral la 85%.
  • Evenimentele în aer liber se vor putea desfășura cu până la 1.000 de persoane. Se poate depăși acest număr dacă participanții sunt vaccinați.
  • Evenimentele în spații închise și activitățile din sălile de fitness se pot desfășura la capacitate de 70%. Locurile de joacă pot funcționa la capacitate de 50%.
  • Evenimentele private se pot desfășura cu maximum 50 de persoane în interior sau 70 în spații deschise. Grupul poate fi mai mare dacă participanții sunt vaccinați. Organizatorii evenimentelor sunt responsabili de verificarea vaccinării invitaților.
  • Se pot aduna spectatori vaccinați, sau care au testat negativ, la evenimentele sportive, în capacitate de 25%, la interior sau afară.
  • Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri se redeschid doar pentru persoanele vaccinate, la capacitate de 50%, până la miezul nopții.
  • Se pot organiza conferințe cu cel mult 100 de participanți; numărul poate fi mai mare doar dacă toți participanții sunt vaccinați.
  • În locurile unde lucrează mai puțin de cinci persoane, vaccinate, acestea nu mai sunt obligate să poarte masca de protecție.
  • În spațiile publice, pot circula împreună grupuri de maximum 8 persoane ce nu aparțin aceleiași familii.

Vaccinate sunt considerate persoanele care pot dovedi că au fost vaccinate complet, pentru care au trecut cel puțin zece zile de la rapel. Măsurile se adresează doar județelor în care incidența cumulată timp de 14 zile este sub limita de 3 la mia de locuitori.

Rata vaccinării în România este printre cele mai reduse din Europa: doar 17,41% dintre români sunt complet vaccinați, iar 21,75% au primit cel puțin o doză. Ritmul campaniei de vaccinare este în scădere - relaxarea măsurilor de restricție nu încurajează populația să se vaccineze.

XS
SM
MD
LG