Linkuri accesibilitate

Remus Pricopie, propunerea PSD și Pro România pentru funcția de premier


Rectorul SNSPA este propunerea PSD și Pro România pentru funcția de premier
Rectorul SNSPA este propunerea PSD și Pro România pentru funcția de premier

PSD și Pro România îl propun pe Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Social Politice și Administrative (SNSPA), pentru funcția de premier.

„Azi am reușit să îndepărtăm guvernul cu un scor impresionant. Am avut o discuție cu domnul Ponta și am decis să mergem împreună cu o nominalizare la Cotroceni în persoana lui Remus Pricopie”, a spus miercuri interimarul de la șefia PSD, Marcel Ciolacu.

După demiterea în parlament a guvernului Orban, Ciolacu a anunțat că așteaptă să fie chemat la Cotroceni și că va avea înainte o discuție cu șeful Pro România, Victor Ponta.

Remus Pricopie a fost ministru al Educației în guvernul Ponta, între 2012 - 2014, și se află la al treilea mandat de rector al Școlii Naționale de Studii Social Politice și Administrative (SNSPA). A preluat și conducerea Academiei de științe de Securitate fondate de Gabriel Oprea în 2012, o sinecură pentru personaje politice apropiate de serviciile secrete.

În mandatul său și al lui Mihnea Costoiu, guvernul Ponta a adoptat Ordonanță de urgență care a adus 97 de modificări la Legea Educației Naționale: angajarea profesorilor care trebuia să fie realizată pe școală a fost readusă la sistemul de titularizare, alegerea directorilor de școli a fost din nou centralizată, a fost introdusă posibilitatea doctoratului la frecvență redusă, a fost desființat de facto masteratul didactic și a fost introdusă posibilitatea de a fi rector pe viață, scrie Edupedu.ro.

A fost consilier al Ecaterinei Andronescu în ambele sale mandate de ministru al Educației, a fost secretar de stat pentru învățământul superior în perioada 2007 – 2008 când ministru era liberalul Cristian Adomniței, în 2008 a fost ministru interimar al Educației. Este rector al SNSPA din 2012. În perioada 2009-2012, a fost președintele Boardului Director al Comisiei Fulbright în România. În 1995 a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din București, în 1997 a absolvit un master în Relații Internaționale și Politici Europene la Université de Liège, Belgia, în 1998 a obținut o diplomă de Studii Academice Postuniversitare în Comunicare și Relații Publice, în 2003-2004 a urmat Advanced Studies in International Educational Policy la The George Washington University, Washington D.C., USA, iar în 2005 a obținut Diplomă de Doctor în Științe Politice la SNSPA. În 2007-2008 a urmat cursuri Fulbright la The George Washington University și State University of New York at Buffalo, potrivit CV-ului său.

Președintele Klaus Iohannis va susține de la ora 18.30 o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Procedural, șeful statului ar urma să demareze consultări cu partidele în vederea numirii unui nou premier.

Guvernul Orban a fost demis miercuri, de parlament, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea guvernului.

Din totalul de 465 de parlamentari, 423 au fost prezenți, dintre care s-au exprimat 400: 261 pentru și 139 împotrivă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG