Fostul europarlamentar ocupă fotoliul eliberat de Victor Ciorbea, al cărui mandat a încetat.
Pentru funcția de Avocat al Poporului, propunerile au fost Renate Weber din partea coaliției PSD-ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de PNL, USR şi UDMR şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.
După votul Parlamentului, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că o cunoaşte de foarte mulţi ani pe Renate Weber, îi ştie activitatea profesională şi este „absolut convins” că îşi va îndeplini toate atribuţiile pe care i le conferă legea în privinţa exercitării mandatului de Avocat al Poporului.
De asemenea, Tăriceanu a mai punctat, potrivit Agerpres, trebuie să joace un rol „din ce în ce mai important, mai activ”, în contextul în care „în România ultimilor ani au fost înregistrate grave derapaje în ceea ce priveşte independenţa Justiţiei”.
Avocată de profesie, Renate Weber a activat în societatea civilă, militând pentru drepturile omului, fiind inclusiv președintele Fundației pentru o Societate Deschisă. În decembrie 2004, a devenit consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu, dar își dă demisia după doar un an.
În 2007, devine europarlamentar, candidând pe lista PNL. Și următoarele două mandate, în 2009 și 2014, le obține tot candidând pe listele PNL.
Ulterior, ea a fost exclusă din PNL alături de Norica Nicolai fiindcă cele două s-au afiliat grupului ALDE din Parlamentul European. În 2018, a anunțat oficial că trece la ALDE : „După aproape patru ani în care am acționat că om politic independent și după o lungă perioada de introspecție, am decis că nu e momentul să mă retrag din viață politică, deși, dat fiind contextul actual, cel puțin al politicii românești, aceasta ar fi fost cu siguranță cea mai comodă opțiune pentru mine personal. Dar în viață nu e mereu despre noi… e și despre ceilalți și despre ce crezi tu că ai de oferit celor din jurul tău (…) ALDE a fost și rămâne singură mea opțiune politică”, spunea ea în urmă cu aproape un an, potrivit Hotnews.
Tot miercuri, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului l-a validat pe Marian Neacșu, fost secretar general al PSD, în prezent membru al Pro România, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea în domeniul Energiei (ANRE).
Neacşu a obţinut 262 voturi „pentru” și 92 „împotrivă”.
Facebook Forum