Linkuri accesibilitate

Guvernul spune „nu” repatrierii aurului, care e mai scumpă decât custodia


Inițiativa lui Liviu Dragnea și Șerban Nicolae se lovește de refuzul guvernului Orban
Inițiativa lui Liviu Dragnea și Șerban Nicolae se lovește de refuzul guvernului Orban

Într-un punct de vedere trimis Senatului, premierul Ludovic Orban a explicat de ce nu este de acord cu repatrierea aurului, așa cum este ea prevăzută în legea inițiată de Liviu Dragnea și de Șerban Nicolae, prin care se modifică statutul Băncii Naționale a României.

Potrivit proiectului de lege inițiat de cei doi, BNR este lipsită de dreptul de a stabili și menține aur depozitat în străinătate.

Potrivit opiniei comunicate premierului Orban de Banca Naţională a României și publicată de Adevărul, costurile de custodie reprezintă anual aproximativ 0,004 la sută din valoarea stocului de aur deţinut în prezent în custodie la Banca Angliei.

Totodată, cheltuielile de transport şi asigurare, potrivit aceleiași estimări a BNR s-ar ridica la 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani.

Din acest motiv, punctul de vedere al guvernului este că „nu susţine adoptarea acestei legi”, se spune în răspunsul dat șefului Senatului.

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea privind repatrierea rezervei de aur de la Londra, dar comisia de buget a Senatului a decis în decembrie trecut să trimită legea în varianta inițială mai departe pentru adoptare.

După votul din comisia de Buget a Senatului, dominată de PSD, legea ar urma să ajungă în plenul Senatului, și de acolo, mai departe, pe circuitul parlamentar în Camera Deputaților, for decizional.

Rezervele de aur ale României însumează 103,7 tone, dintre care 61,2 tone sunt depozitate la Banca Angliei, însă sunt în administrarea BNR.

„Păstrarea aurului la Banca Angliei reprezintă o recunoaștere internațională a calității rezervelor de aur ale BNR”, preciza Banca Centrală în opinia transmisă către Parlament.

XS
SM
MD
LG