Linkuri accesibilitate

REPORTAJ Primăria Capitalei m-a testat de COVID în ghereta unei parcări dezafectate


Primăria Capitalei m-a testat de COVID în ghereta unei parcări dezafectate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

Primăria Capitalei m-a testat de COVID în ghereta unei parcări dezafectate

Programul de testare al bucureștenilor pentru coronavirus e un fiasco de la un capăt la altul. 

E marți dimineața și eu caut o clinică privată aflată undeva în apropierea Depoului Dudești din Capitală. Gral Medical se numește locul la care ar trebui să ajung „la 8.52 fix” așa cum mi-a comunicat scurt și sec, cu doar o zi înainte, o angajată a Primăriei Municipiului București. Pe strada Traian Popovici ar trebui să fiu testat pentru coronavirus pe banii Primăriei, prin programul anunțat cu surle și trâmbițe de Gabriela Firea luna trecută.

Mă înființez în fața clinicii, gata să aflu dacă am sau nu coronavirus. Doar că odată ajuns în fața clădirii moderne și impunătoare, portarul îmi face un semn plictisit din mână să traversez. „Acolo se fac testările, domnu'!", mormăie bărbatul, evident plictisit, în timp ce-mi arată calea spre o parcare dezafectată de peste drum.

Acolo, în contrast cu dărmăturile și praful din jurul nostru, două femei îmbrăcate în combinezoane medicale triază pacienții și oferă indicații pentru testare. Nimeni nu zice nimic. Doar o mașină de teren luxoasă, proțăpită ostentativ în mijlocul parcării transformată în ambulatoriu de testare Covid, ne amintește că suntem, de fapt, pe un teren viran din buricul Capitalei.

Parcarea unde clinica privată testează bucureștenii înscriși în program
Parcarea unde clinica privată testează bucureștenii înscriși în program

Mă așez cuminte la coadă, mai mult curios decât indignat, și aștept să-mi vină rândul. Procesul nu durează prea mult. Totul e deja aranjat, numele meu e pe listă și mi se înmânează o foaie cu un cod pe care-l pot folosi ulterior ca să verific online rezultatul testului. „În 24-48 de ore, nu acum”, mă sfătuiește „medicul parcării”, după care mă îndrumă spre coada din fața a ceea ce pare a fi o cabină de paznici, locul unde urmează să fiu testat propriu-zis.

La coadă, în fața mea, o tânără oftează. „Măcar ne testează gratuit. Asta e România, ce să faci?!”, se resemnează femeia, care nu a dorit să-și spună numele. Imediat după ea, urmez eu, doar că ușa cotețului din PVC alb e atât de mică încât nu încap cu tot cu ghiozdanul pe care îl car după mine zi de zi. Nici doamna care face testele, cel puțin la fel de corpolentă ca mine, nu pare prea optimistă că vom încăpea amândoi în cabină, așa că se oferă să vină la ușă ca să-mi facă testul. Insist și cu chiu cu vai mă strecor în coșmelie, unde începe un balet ridicol între doi oameni vizibil stânjeniți de situație. Pe de-o parte eu, cu două capete mai înalt decât cadrul medical și ocupând trei sferturi din cabină, iar de cealaltă parte, ea, încotoșmănată într-un costum spațial, pe vârfuri, agitând amenințător un bețișor spre nările mele.

Testul propriu-zis e un chin. Bețișorul cu care se exudează (așa se numește procesul medical) din nas și din gât simți că-ți intră până-n creieri, respectiv stomac, iar senzația e cel puțin neplăcută. Partea bună e că durează doar câteva clipe. „Gata, am terminat!”, răsuflă ușurată doamna, iar eu mă strecor afară din cabinetul medical improvizat la fel de căznit cum am intrat.

Înainte să plec, întreb totuși cadrele medicale dacă lor li se pare în regulă să desfășoare un act medical într-o parcare dezafectată. „Dar e parcarea clinicii, să știți!”, se oțărește una dintre doamne la mine, de parcă asta ar justifica condițiile mai mult decât improprii în care sunt testați bucureștenii pe banii Primăriei de către un centru medical privat ce se vrea a fi de top.

Angajații centrului medical cred că e în regulă să testezi oamenii în parcare
Angajații centrului medical cred că e în regulă să testezi oamenii în parcare

Insist să vorbesc cu cineva din conducerea spitalului, însă nimeni nu se sinchisește să coboare. Doar portarul, dintr-o dată animat de situație, se agită în jurul telefonului cu care fac poze și filmez, pe motiv „că n-am voie să filmez centrul medical.” Adică parcarea.

Directorul DSP București: „Nu pot să cred așa ceva!”

Am trimis filmările Oanei Nicolescu, noul director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) București. Răspunsul a venit prompt, pe WhatsApp: „Nu pot să cred așa ceva!”

Doamna Nicolescu se plânge că Gabriela Firea amenință instituția pe care o conduce cu procese, dacă nu-i avizează testările derulate zilele acestea la nivelul Capitalei. „Uitați-vă și dumneavoastră? Ei ne amenință cu procese dacă nu le avizăm testările în timp ce le fac în parcările de pe lângă clinici! Așa ceva e pur și simplu inadmisibil”, susține directorul DSP:

În schimb, Primăria Capitalei susține că Gral Medical a depus la dosar un aviz de la DSP București. „Mentionam ca, în procesul de afiliere, clinica Gral Medical, care participă la proiect cu un singur punct de recoltare, a depus la dosar autorizație de funcționare valabilă, eliberată de DSP București.” Reprezentanții Primăriei susțin că „ o echipă a ASSMB a verificat imediat situația de fapt la punctul de recoltare al clinicii Gral Medical și, în urma constatărilor, a solicitat un punct de vedere conducerii acestei unități medicale private.”

Reprezentanții Gral Medical nu au dorit să răspundă întrebările cu privire la condițiile improprii legate de testarea bucureștenilor. Între timp, atât în urma controlului de la Primărie, cât și a celui de la DSP, clinica improvizată din parcare a dispărut pur și simplu, iar conducerea centrului medical a intrat în pământ. Miercuri dimineața, când ar fi trebuit să fie testați alți bucureșteni, parcarea era goală și pe ușa cabinei de portar, care cu o zi în urmă ținea loc de cabinet, era lipit un afiș cu informații legate de triajul epidemiologic.

Gral Medical a închis „clinica” din parcare, iar conducerea e de negăsit
Gral Medical a închis „clinica” din parcare, iar conducerea e de negăsit

O afacere de sute de mii de euro

200 de lei de persoană. Atât decontează Primăria Capitalei pentru fiecare bucureștean testat. La un calcul simplu, toată campania costă 2 miliarde 200 milioane de lei, adică aproape jumătate de milion de euro. O afacere bănoasă, la care Gral Medical s-a abonat imediat, fără însă să se asigure că actul medical este în conformitate cu normele și prevederile în vigoare.

„Oamenii nu ar trebui să mai apeleze la astfel de servicii. Nu sunt autorizate și nici nu este normal să se întâmple acolo unde se întâmplă - în parcări sau alte locuri improprii”, susține Amalia Șerban, director general adjunct al Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății. „Noi nu suntem împotriva testărilor pe care Primăria a decis să le facă, dar aceste clinici cu care PMB-ul lucrează trebuie să respecte legea. Altfel, riscăm că testările în spații neadecvate să expună populația mai mult la virus, decât să-i protejeze”, a adăugat oficialul din cadrul Ministerului Sănătății.

Gral Medical primește 200 de lei de la PMB pentru fiecare bucureștean testat
Gral Medical primește 200 de lei de la PMB pentru fiecare bucureștean testat

Testare cu cântec

Inițiativa Primăriei Capitalei a fost criticată încă de la început de autoritățile centrale. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că testarea COVID-19 care se desfășoară în București „nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare”.

„Ministerul Sănătății nu face parte din studiu. Am înțeles că Institutul Balș a cerut INSP un schelet de studiu, un eșantion de pacienți pentru a desfășura acest studiu la nivelul Bucureștiului” a spus ministrul.

La rândul său, Gabriela Firea a amenințat DSP-ul și Ministerul Sănătății cu judecata. „În loc de acuzații absolut nefondate și calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sănătății să-și facă treaba și să emită norme pentru testările Covid. În prezent, fiecare oraș face cum consideră, preia din practica internațională și aplică local în funcție de ce spații deține, în lipsa unor reglementări naționale unitare. Acestea sunt motivele pentru care vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP și a Ministerului Sănătății, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor”, a declarat edilul Capitalei.

Aplicația Gral Medical nu merge

Teoretic, odată testați la clinica Gral Medical, bucureștenii pot afla rezultatele online, prin intermediul aplicației pentru mobil a clinicii. Doar că nici aceasta nu funcționează foarte bine. Odată introduse datele personale, codul care ar trebui să fie trimis pe numărul de mobil asociat contului nu mai vine niciodată, astfel că cei testați n-au cum să știe dacă au sau nu coronavirus decât dacă mai fac un drum la clinică. Sau mai bine spus la parcarea de peste drum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG