Linkuri accesibilitate

Reporteri Fără Frontiere: 50 de jurnaliști au fost uciși în 2020, două treimi în țări care nu se află în război


Un total de 50 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2020, potrivit celei de-a doua părți a raportului anual privind violența și tratamentul abuziv asupra jurnaliștilor, publicat marți de către Reporteri Fără Frontiere (RSF).

Dacă numărul jurnaliștilor uciși în țări aflate în stare de război este în scădere, el a crescut în țări aflate în stare de pace.

RSF a contabilizat 50 de cazuri de jurnaliști uciși în legătură cu munca lor, între 1 ianuarie și 15 decembrie, un număr similar celui din 2019, când au fost 53 de astfel de cazuri, deși au fost mulți mai puțini pe teren ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Mult mai mulți jurnaliști sunt uciși în state care nu se află în război. În 2016, 58% dintre jurnaliștii uciși au fost în state aflate în conflict. Acum, doar 32% din decese au survenit în state precum Siria sau Yemen sau în țări cu conflicte de intensitate medie sau scăzută precum Afganistan sau Irak.

Mai exact, 68% din decese din 2020 au avut loc în state aflate pe timp de pace: 8 în Mexic, 4 în India, 3 în Filipine și tot 3 în Honduras.

Dintre jurnaliști uciși în 2020 în legătură cu activitatea pe care o desfășurau, 84% au fost ține cunoscute și au fost ucise deliberat, față de 63% în urmă cu un an. Unii dintre ei au fost uciși prin metode barbare.

În Mexic, Julio Valdivia Rodriguez, reporter pentru El Mundo, a fost găsit decapitat în statul estic Veracruz, în timp ce Alvarez Chavez, editor la site-ul local Punto x Punto Noticias, a fost tăiat în mai multe bucăți în orașul vestic Acapulco.

În India, Rakesh “Nirbhik” Singh, reporter al ziarului Rashtriya Swaroop, a fost incendiat în decembrie după ce a fost stropit cu un dezinfectant pentru mâini extrem de inflamabil, pe bază de alcool, în casa sa din statul nordic Uttar Pradesh de persoane trimise de un oficial local care a fost criticat pentru corupție, în timp ce Isravel Moses, un reporter de televiziune din statul sud-estic Tamil Nadu, a fost ucis cu macete.

În Iran, direct statul a acționat ca un călău. Rouhollah Zam, editor al site-ului Amadnews și al canalului de știri Telegram, a fost spânzurat după ce a fost condamnat la moarte într-un proces nedrept. Deși execuțiile sunt frecvente în Iran, a fost prima dată în 30 de ani când un jurnalist a fost supus acestei practici arhaice și barbare.

La fel ca în trecut, cele mai periculoase povești sunt investigațiile privind cazurile de corupție locală sau utilizarea abuzivă a fondurilor publice (10 jurnaliști uciși în 2020) sau investigațiile privind activitățile crimei organizate (patru uciși). Într-o nouă evoluție pentru 2020, șapte jurnaliști au fost uciși în timp ce acopereau proteste.

În Irak, trei jurnaliști au fost uciși exact în același mod: printr-un glonț în cap tras de oameni înarmați rămași neidentificați, în timp ce acopereau protestele. Un al patrulea a fost ucis în regiunea Kurdistanului de nord al Irakului în timp ce încerca să fugă de ciocnirile dintre forțele de securitate și manifestanți.

În raportul anual pe 2020 al jurnaliștilor care sunt reținuți, ținuți ostatici sau dispăruți la sfârșitul anului, publicat pe 14 decembrie, RSF a raportat că 387 de jurnaliști sunt în prezent reținuți în legătură cu munca lor. Aceasta este practic aceeași cu cea de acum un an și înseamnă că numărul jurnaliștilor reținuți la nivel mondial este încă la un nivel istoric ridicat.

În 2020 s-a înregistrat, de asemenea, o creștere cu 35% a numărului de femei jurnaliste reținute în mod arbitrar și o creștere de patru ori a arestărilor de jurnaliști în primele trei luni ale răspândirii Covid-19 în întreaga lume. Paisprezece jurnaliști care au fost arestați în legătură cu acoperirea pandemiei sunt încă reținuți.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG