Linkuri accesibilitate

„Reporteri fără frontiere" a depus plângere penală împotriva prințului moștenitor al Arabiei Saudite


Prințul Mohammed a negat orice implicare în uciderea lui Khashoggi
Prințul Mohammed a negat orice implicare în uciderea lui Khashoggi

Organizatia nonguvernamentală Reporteri fără frontiere (RSF) a depus o plângere penală în Germania împotriva prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman și a mai multor oficiali saudiți, acuzându-i de crime împotriva umanității în legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

Plângerea, depusă la 1 martie la Procuratura Generală a Germaniei în instanța federală din Karlsruhe, include acuzații de reținere arbitrară a peste 30 de jurnaliști, pe lângă uciderea lui Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul în 2018.

Cei responsabili de persecuția jurnaliștilor în Arabia Saudită, inclusiv uciderea lui Jamal Khashoggi, trebuie să fie trași la răspundere pentru crimele lor", a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, într-un comunicat.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Procuratura germană a declarat că a primit plângerea și că o evaluează. Prințul Mohammed a negat orice implicare în uciderea lui Khashoggi. Legislația germană permite procurorilor să reclame jurisdicția universală pentru crimele împotriva umanității.

Depunerea acestei plângeri penale urmează publicării unui raport de informații declasificate de către Statele Unite la 26 februarie.

Raportul american a ajuns la concluzia că prințul Mohammed a aprobat operațiunea de „ucidere sau capturare” a lui Khashoggi, un colaborator al cotidianului american Washington Post și fost consilier al familiei regale saudite care a devenit apoi un critic acerb al regimului saudit.

XS
SM
MD
LG