Linkuri accesibilitate

Represiunea devine lege în Belarus. Poliția poate împușca manifestanții fără urmări legale


Forțele de ordine o arestează pe activista Nina Bahinskaya, în vârstă de 73 de ani, la un protest față de fraudarea alegerilor prezidențiale. 19 septembrie 2020, Minsk.
Forțele de ordine o arestează pe activista Nina Bahinskaya, în vârstă de 73 de ani, la un protest față de fraudarea alegerilor prezidențiale. 19 septembrie 2020, Minsk.

Liderul autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a promulgat legea care permite poliției și forțelor de securitate să folosească armele împotriva participanților la demonstrații.

Legea adoptată în 17 mai protejează forțele de ordine de responsabilitate legală dacă atacă fizic, folosesc armament și echipamente de luptă împotriva protestatarilor. Singura condiție e ca represiunea să fie declarată drept „legală” de aceleași autorități controlate de Lukașenko.

În 9 septembrie 2020, polițiștii au reținut o parte dintre femeile participante la mitingul pașnic de sprijin pentru Maria Kalesnikava, lideră a opoziției, care fusese arestată.
În 9 septembrie 2020, polițiștii au reținut o parte dintre femeile participante la mitingul pașnic de sprijin pentru Maria Kalesnikava, lideră a opoziției, care fusese arestată.

Noua lege face parte dintr-un pachet mai amplu, menit să restricționeze sever drepturile civile și comunicarea. Legislativul a adoptat acest pachet luna trecută, în contextul reprimării constante a protestelor începute în august 2020, după ce Lukașenko s-a autodeclarat câștigător al alegerilor prezidențiale. Scrutinul e considerat fraudat de opoziție, de societatea civilă, de majoritatea populației și de Occident.

Zeci de mii de persoane au participat la manifestații în care au cerut președintelui, aflat în funcție din 1994, reorganizarea alegerilor. Forțele de ordine au arestat mii de persoane și au forțat numeroși lideri ai opoziției să părăsească țara.

Violența autorităților în înăbușirea protestelor a dus la moartea mai multor oameni, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că există dovezi de folosire a torturii împotriva celor arestați.

Potrivit noii legislații, poliția poate interzice filmarea intervențiilor împotriva participanților la manifestațiile neautorizate, îi poate percheziționa pe aceștia și vehiculele lor și poate obține date personale fără mandat.

De asemenea, forțele de ordine, judecătorii, membrii instituțiilor electorale și jurnaliștii favorabili puterii pot beneficia de protecția statului, inclusiv de noi locuri de muncă și de intervenții chirurgicale de schimbare a înfățișării, dacă le sunt amenințate viața, sănătatea sau proprietățile.

Deși protestele au scăzut în amploare în ultimele luni, regimul Lukașenko a amplificat represiunea asupra activiștilor civici și jurnaliștilor independenți. Numeroase publicații au fost supuse la presiuni, iar jurnaliștii sunt intimidați și hărțuiți dacă relatează despre desfășurarea protestelor sau brutalitatea poliției.

În 18 mai, poliția a percheziționat birourile centrale și regionale al publicațiilor online Tut.by and Hoster.by, care au urmărit îndeaproape represiunea protestelor. Au avut lor percheziții și în locuințele unor jurnaliști de la cele două publicații.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG