Linkuri accesibilitate

Reproșuri între liderii Opoziției după eșecul de la moțiunea de cenzură. Ce explicații au găsit Orban, Kelemen și Barna


Premierul Dăncilă a rămas în funcție după ce moțiunea de cenzură a picat.
Premierul Dăncilă a rămas în funcție după ce moțiunea de cenzură a picat.

Eșecul moțiunii de cenzură a generat mai multe reproșuri între liderii Opoziției despre modul în care s-au purtat negocierile pentru reușita acestui demers.

„Atât poate Orban să negocieze, atât a putut”, a fost reproșul făcut de Kelemen Hunor la adresa lui Ludovic Orban, într-o scurtă declarație pentru Europa Liberă. Trecuseră doar câteva minute după ce se anunțase rezultatul votului de la moțiunea de cenzură. Au fost 200 de voturi „pentru", dar pentru dărâmarea Guvernului erau necesare 233 de voturi. Parlamentarii puterii nu au votat, ceea ce a făcut dificilă misiunea Opoziției.

Ludovic Orban a declarat pentru Europa Liberă că a făcut un „efort foarte mare” pentru a-i convinge pe cei din zona puterii să voteze moțiunea de cenzură.

Rezultatul este sub așteptările mele, dar este cel mai scor obținut din 2016 și cu o mobilizare mai bună, din partea tuturor formațiunilor, am fi avut un scor și mai bun. Noi, cei din PNL, avem conștiința datoriei împlinite, am fost implicați cu multă determinare, am făcut un efort foarte mare pentru a putea convinge parlamentari din zona majorității. Kelemen Hunor a recunoscut că negocierile au fost purtate de noi. Când vă spun că PNL a făcut tot ce putea să fie făcut, ăsta e adevărul”, susține președintele PNL.

Acesta are și o explicație pentru eșecul acestei moțiuni de cenzură.

„Sunt foarte mulți parlamentari și în ALDE și în PSD care ar fi putut să voteze o moțiune de cenzură dar numai cu convingerea că această moțiune are cu adevărat șansa să treacă. Neexistând convingerea că această moțiune are șanse să treacă, sunt foarte mulți care au preferat să nu voteze. Faptul că nu au votat nu pote fi considerat o responsabilitate a Opoziției. În nici o țară din lume atunci când Opoziția inițiază o moțiune de cenzură care nu trece nu este responsabilizată Opoziția. Opoziția trebuie responsabilizată dacă nu depune moțiune de cenzură”, a spus, pentru Europa Liberă, Ludovic Orban.

Liderul PNL crede că trebuie să existe o negociere „combinată”.

Ponta avea o capacitate mai mare de negociere pe zona PSD decât capacitatea noastră. Trag nădejdea că își va folosi energia politică în viitor pentru a atinge acest obiectiv. La această moțiune nu a existat un rezultat foarte concret privitor la această capacitate de a atrage parlamentari”, este reproșul făcut de Orban la adresa celor din Pro România.

Liberalul afirmă că guvernul Dăncilă va cădea până la alegerile din 2020.

Barna: Ponta s-a implicat puțin

Liderul USR, Dan Barna, spune că situația în Parlament a rămas neschimbată după europarlamentare.

Pe 26 mai ne-am spălat fața la Bruxelles, în România nu s-a schimbat nimic”, este poziția liderului USR.

Acesta are de făcut un reproș tot către Victor Ponta.

„Am văzut și declarațiile domnului Ponta care ne-a spus că s-a implicat puțin. El ar fi trebuit să fie mai activ, dată fiind afiliația mișcării sale față de PSD. Lucrurile merg mai departe, nu este un lucru îmbucurător, România va trebui să sufere coșmarului acestei guvernări, dar Opoziția a fost foarte mobilizată. Eu am înțeles din declarația de la moțiune că nu avea foarte mare încredere în ea”, a declarat, pentru Europa Liberă, Dan Barna.

El i-a luat apărarea europarlamentarului Cristian Ghinea, care nu a venit la votul pentru moțiunea de cenzură, preferând să meargă mai repede în Parlamentul European.

„Domnul Ghinea era deja europarlamentar, în procedură de vot în momentul respectiv. Nu era nici o diferență, ăsta e un subiect de presă cu votul în plus sau minus, în realitate, era nevoie de fapt de 25 de voturi”, a spus liderul USR.

Ponta: Moțiunea este un fake

Victor Ponta a declarat că parlamentarii Pro România nu au semnat moțiunea de cenzură deoarece este un „fake", dar că aceștia o vor vota. El a criticat strategie celor care au depus moțiunea de cenzură, spunând că aceștia știau că nu au șanse dacă nu au venit cu o alternativă pentru actuala putere.

Liderii Opoziției promit că se vor mobiliza mai bine la viitoare moțiune de cenzură pentru a dărâma Cabinetul Dăncilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG