Linkuri accesibilitate

Republica Moldova a blocat peste 20 de site-uri media ruseşti


Moldova a anunţat că a blocat accesul la aproximativ 20 de pagini media de internet ruseşti.
Moldova a anunţat că a blocat accesul la aproximativ 20 de pagini media de internet ruseşti.

Moldova a anunţat că a blocat accesul la aproximativ 20 de pagini media de internet ruseşti. Măsura se înscrie în politica Chișinăului împotriva a ceea ce numește „dezinformare” şi război hibrid a Rusiei la adresa Moldovei, scrie AFP.

Serviciile de informaţii de la Chișinău au anunţat că au ordonat „blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care ar vehiculau informaţii false. Printre siturile blocate se află și cele ale Russia Today (RT) şi ale mass-media de stat VGTRK.

Potrivit acestora, aceste mijloace de comunicare „sunt folosite în războiul informaţional împotriva Republicii Moldova, condus de agresor”.

Autorităţile moldoveneşti au interzis deja, în iunie 2022, difuzarea programelor de ştiri ruseşti la radio şi televiziune. Acum sunt permise doar filmele, serialele, programele muzicale şi de divertisment ruseşti.

În septembrie, autorităţile din Republica Moldova l-au expulzat pe directorul local al agenţiei ruse de ştiri Sputnik, acuzând instituția de „minciuni şi propagandă". Kremlinul a protestat atunci împotriva „persecuţiei” la adresa presei ruseşti din Moldova şi l-a convocat pe ambasadorul Chișinăului la Moscova.

De la începutul ofensivei ruseşti, preşedinta Maia Sandu a criticat în mod regulat ceea ce ea consideră a fi ingerinţe ruseşti şi încercări de răsturnare a puterii.

Maia Sandu pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, „singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea şi democraţia”, precum şi pentru „o investiţie în securitatea colectivă a Europei”, a declarat ea într-un discurs recent.

Moldova a primit anul trecut statutul oficiale de candidat la statutul de membru al UE.

De altfel, Sputnik și Russia Today au interdicție de emisie și publicare pe internet în UE din martie 2022, pentru că propagă dezinformările Kremlinului.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG