Linkuri accesibilitate

Republica Moldova: Curtea Constituțională suspendă legea care ratifică împrumutul din Rusia


Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, Domnica Manole
Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, Domnica Manole

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a suspendat joi legea adoptată în aceeași zi de majoritatea parlamentară PSRM-PD, prin care a fost ratificat acordul de împrumut din Rusia.

Suspendarea se face până la o pronunțare pe fond și a fost decisă după ce magistrata Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale, după ce membrii instanței l-au demis din această funcție pe fostul deputat socialist, Vladimir Țurcan.

Aceste evoluții au loc pe fundalul unor confruntări tot mai acute, care ajung la Curtea Constituțională, între puterea pro-rusă deținută de președintele Igor Dodon, ajutat de majoritatea parlamentară, și opoziția pro-europeană, din care face parte, de câteva luni, și grupul Pro-Moldova desprins din PD.

Fostă deputată a Platformei DA, Manole a fost aleasă președintă a instanței pe trei ani, prin vot secret, în urma unui demers făcut de magistrata Liuba Șova și de colegul ei, Nicolae Roșca.

Câteva ore mai devreme, opoziția a criticat vehement în Parlament votul majorității PSRM-PD pentru ratificarea acordului între guvernele rus și moldovean prin care Republica Moldova urma să ia un împrumut de stat de 200 de milioane de euro din Rusia, pe un termen de 10 ani.

Opoziția spune că un articol al acordului permite garantarea de către stat a unor împrumuturi private făcute la bănci rusești de companii moldovene și a numit ratificarea acordului de către majoritatea parlamentară drept „cea mai mare crimă” de după furtul miliardului din sistemul bancar, din 2014.

Citește și:

XS
SM
MD
LG