Linkuri accesibilitate

Patriarhul Daniel cere Republicii Moldova retrocedarea imobilelor confiscate de comuniști Mitropoliei Basarabiei


Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu (al doilea din stânga), a fost primit joi de Patriarhul Daniel al României.
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu (al doilea din stânga), a fost primit joi de Patriarhul Daniel al României.

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a spus la București că se află în curs de soluționare problemele referitoare la „tratamentul egal” pentru cele două mitropolii ortodoxe din R. Moldova. Patriarhul Daniel i-a cerut să înceteze discriminarea Mitropoliei Basarabiei în raport cu cea care ține de Moscova și să i se retrocedeze imobilele confiscate de comuniști.

Igor Grosu, însoțit de Marcel Ciolacu și de premierul Nicolae Ciucă, s-a întâlnit joi cu patriarhul Daniel al României „pentru a discuta modalități concrete de a sprijini mai intens activitățile Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române”, transmite Patriarhia Română.

La întâlnire s-a discutat despre discriminarea la care ar fi supusă de trei decenii Mitropolia Basarabiei, care aparține de Biserica Ortodoxă Română, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, arată sursa citată.

Patriarhul României a cerut tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Patriarhul Daniel a cerut ca Mitropoliei Basarabiei să-i fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău și să-i fie dat cu titlu compensatoriu un imobil în schimbul fostului ei sediu, demolat de comuniști, pe locul unde se află acum clădirea Guvernului Republicii Moldova.

Igor Grosu a spus că „problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.”

Mitropolitul Petru, capul Mitropoliei Basarabiei, a cerut pașaport diplomatic moldovenesc, invocând faptul că Mitropolitul Vladimir deja îl are, ceea ce ar constitui o discriminare, scrie RFE/RL Moldova.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG