Linkuri accesibilitate

Summit-ul comunităţii politice europene din Republica Moldova, „cel mai important eveniment de politică externă, după Independenţă!”


Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, spune că summit-ul din 1 iunie oferă ţării sale de a recupera din lacunele acumulate în ultimii 30 de ani în relaţia cu alte state europene.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, spune că summit-ul din 1 iunie oferă ţării sale de a recupera din lacunele acumulate în ultimii 30 de ani în relaţia cu alte state europene.

Summit-ul Comunităţii Politice Europene (CPE) care va aduce în Republica Moldova 50 de delegaţii străine este cel mai important eveniment de politică externă de după declararea Independenţei ţării (1991), a spus joi ministrul de externe Nicu Popescu.

„Este de departe cele mai important eveniment, pentru ţara noastră, cel puţin de la Independenţă încoace. Este momentul în care vom avea la Chișinău aproape 50 de state, per ansamblu 50 de delegații, dintre care mulți vor fi pentru prima dată în Republica Moldova și în discuțiile cu care obiectivul nostru este să consolidăm, să fortificam rolul Republicii Moldova în familia de state europene”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul unei conferinţe pe tema summit-ului, transmite agenţia de presă IPN, din Republica Moldova.

Oficialul moldovean a subliniat că în ultimii 30 de ani Republica Moldova a trecut prin momente complicate în relaţia cu partenerii externi, de izolare, de incapacitate de a atrage prietenii, sprijin, promisiuni.

Astfel, summit-ul oferă ţării posibilitatea de a recupera aceste lacune şi de a stabilit noi relaţii cu „absolut fiecare stat liber şi democratic din Europa”.

„Evident aceste relații sunt și vor fi în continuare o piatră de temelie pentru parcursul nostru european, pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană, or peste jumătate din membrii CPE sunt și state membre ai Uniunii Europene”, a mai spus Nicu Popescu, potrivit sursei citate.

„În următorii ani, absolut fiecare pas, fiecare etapă în parcursul nostru de aderare la UE, trebuie sprijinit, votat, susținut de absolut fiecare stat membru al UE. În acest sens, acest summit este și o oportunitate, este o investiție pentru viitorul nostru european”, a adăugat el.

Ministrul de externe moldovean a subliniat că crearea CPE a avut loc în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

„Inclusiv acest război a motivat statele libere și democratice de pe teritoriul european să se consolideze și să investească efort, inclusiv diplomatic în acest format pentru a depune un efort comun cu toții să readucem Europa înapoi în condiții de pace și la condiții de pace”, a mai afirmat el.

Preşedintele Maia Sandu a transmis şi ea recent că organizarea summit-ului în Republica Moldova oferă şansa ţării de a-şi reafirma dorinţa de parcurge drumul de integrare europeană.

„Summitul este o investiție în viitorul Moldovei. El oferă o oportunitate de excepție să ne afirmăm angajamentul ferm față de reformele pe care le realizăm ca să devenim – în viitorul apropiat – o țară membră a Uniunii Europene. Vom demonstra că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european”, a afirmat recent Maia Sandu.

Summit-ul comunităţii politice europene va avea loc la castelul Mimi din satul Bulboaca, în 1 iunie.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG