Linkuri accesibilitate

Reset a câștigat procesul cu PSD prin care cere prezentarea detaliată a cheltuielilor


Reset a cerut prezentarea cheltuielilor făcute de PSD în perioada când era condus de Liviu Dragnea

Organizația civică „Reset" din Iași a anunțat că a câștigat procesul intentat împotriva PSD pentru refuzul de a prezenta detaliat felul în care a cheltuit banii proveniți din subvenții de la stat în perioada 2016-2018.

Am câștigat definitiv procesul cu PSD

Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care ne-a dat câștig de cauză în procesul cu PSD după ce acesta a refuzat să răspundă cererii noastre adresate în baza Legii 544/2001 prin care am solicitat situația detaliată a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat.

PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii", a anunțat „Reset" pe Facebook.

Organizația civică arată că PSD s-a folosit de motive precum cel că informațiile ar fi deja publice pentru a își întemeia refuzul de a răspunde solicitării.

Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001.

Banul public determină caracterul public al informației referitoare la modalitatea sa de cheltuire.

Așadar, PSD trebuie să ne spună cum și ce-a făcut cu banii din subvenții. Fără amânări și alte tertipuri. Va fi frumos", arată „Reset".

Este al treilea proces pierdut de PSD în instanță, după ce a refuzat să răspundă unor solicitări făcute în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Într-un alt caz, Curtea de Apel București a decis că PSD trebuie să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul „împotriva abuzurilor" din Piața Victoriei, organizat de formațiunea politică pe 9 iunie 2018. Decizia este definitivă

O altă decizie, dată de Tribunalul Iași, a obligat PSD să comunice în scris mai multe informații privind vizita și transportul Vioricăi Dăncilă în turneul electoral din august 2019. Decizia respectivă putea fi atacată de formațiunea politică.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG