Linkuri accesibilitate

Restricțiile pentru pelerini la racla Sf. Parascheva, ridicate


Jandarmii aflați la catedrala din Iași, unde au fost depuse moaștele Cuvioasei Parascheva, le-au permis miercuri pelerinilor din toată țara să se roage la raclă, în ciuda interdicțiilor date de autorități ca numai ieșenii să aibă acces și doar cu buletinul.

Miercuri după-amiază, aproape 3.000 de persoane se aflau la coadă ca să se închine, relatează corespondentul Digi 24.

Slujba de prăznuire a hramului Sfintei Parascheva are loc la Iași în condiții speciale impuse de pandemia de coronavirus. Racla cu moaştele a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, dar credincioșii au putut participa până acum doar dacă dovedeau că sunt din Iași.

Sute de persoane s-au adunat în apropierea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a-și exprima nemulțumirea față de restricțiile impuse de autorități. Participanții, mulți dintre ei fără mască, s-au certat și s-au îmbrâncit cu jandarmii forțând intrarea în curtea catedralei.

Tradiționalul pelerinaj care are loc încă din 1641 a fost interzis de autorități în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

Slujba s-a desfăşurat în prezenţa a aproximativ 100 de persoane din Iaşi aflate în curtea mitropolitană la distanţă, aşa cum cer normele de distanţare fizică în timpul pandemiei, potrivit Agerpres.

După procesiunea făcută în jurul catedralei Mitropolitane, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost depusă în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană spre închinare.

Slujba liturgică a putut fi urmărită şi din Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde sunt amplasate câte 250 de scaune, precum şi ecrane video şi sisteme de sonorizare.

Tot din cauza pandemiei, municipalitatea nu va mai oferi anul acesta tradiţionala masă cu sarmale, colăcei, fructe şi vin.

Noile reglementări anunţate de autorităţi interzic prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

După decizia autorităţilor, mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au transmis mesaje de solidaritate cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Patriarhul Daniel făcând un apel la coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG