Linkuri accesibilitate

Restricții | Nunțile și botezurile, interzise. Carantină de noapte. Vacanță de două săptămâni și acces cu certificat verde în instituții


Restaurantele și barurile rămân deschise. Accesul este permis doar cu certificatul verde.
Restaurantele și barurile rămân deschise. Accesul este permis doar cu certificatul verde.

Certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în majoritatea instituțiilor și firmelor private, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor. Evenimentele private vor fi interzise și pentru vaccinați, iar școala se închide pentru două săptămâni. Restricțiile intră în vigoare de luni.

Comitetul național pentru situații de urgență a adoptat măsurile restrictive ar urma să intra în vigoare de luni, 25 octombrie, de la ora 00.00. Acestea privest accesul în instituții publice, organizarea de spectacole și evenimente civile, dar și închiderea școlilor. Pricipalele prevederi ale hotărârii sunt:

- interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;

- interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

- activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

- interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

- interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

- accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

- organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

- accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

- abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;

- instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

-afterschool-urile și grădinițele și creșele private se închid și ele pentru două săptămâni

Hotărârea privind instituirea de restricții din 25 octombrie 2021

Certificatul verde

Accesul pe baza certificatului verde se va face în instituțiile statului sau în magazinele nealimentare. Precizarea a fost făcută de ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila, joi seara, la Digi 24.

„În afară de magazinele alimentare și de farmacii, în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi - pentru cei care sunt vizitatori”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila la Digi 24.

În privința impunerii certificatului verde pentru angajați, Cseke spune că este mai complicat să impuni o astfel de măsură.

„Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

Nunți, botezuri, evenimente private, interzise și pentru vaccinați

„Pe partea de evenimente private - nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici, şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, fie că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul Cseke.

Restaurantele și cafenele rămân deschise, le fel și teatrele și sălile de spectacol. Pragul de ocupare scade însă, iar accesul se face doar pentru vaccinați.

„La partea de spaţii culturale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30% (...) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

Carantina de noapte, pentru nevaccinați

„Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea, excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi - au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală - cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG