În greutate de 18 tone, racheta este unul dintre cele mai mari obiecte din ultimele decenii care intră necontrolat în atmosferă. Statele Unite au declarat joi că urmăresc traiectoria obiectului, dar în prezent nu intenționează să-l distrugă.
„Sperăm că va ateriza într-un loc în care nu va face rău nimănui", a declarat secretarul american al Apărării Lloyd Austin, citat de BBC. „Să sperăm că în ocean, sau într-un loc similar.”
Lansat pe 29 aprilie, pe o orbită eliptică la aproximativ 160 km- 375 km deasupra suprafeței Pământului, segmentul Long March-5b a pierdut înălțime de atunci. Cât de repede va continua să se descompună va depinde de densitatea aerului la altitudine și de rezistența pe care acesta o produce. Aceste detalii sunt puțin cunoscute.
Cea mai mare parte a vehiculului ar trebui să ardă atunci când pătrunde în atmosferă, dar există întotdeauna posibilitatea ca metalele cu puncte de topire ridicate și alte materiale rezistente să poată ajunge pe suprafața pământului.
Unde anume exact, e greu de știut. Experții spun că ar putea fi undeva între 41,5 grade latitudine nordică și 41,5 grade latitudine sudică. Asta înseamnă că Chicago, situat la o fracțiune de grad mai departe spre nord, este în siguranță, dar marile orașe precum New York ar putea fi afectate de resturi, scrie The New York Times.
Joi, Aerospace Corporation, o organizație nonprofit finanțată în mare parte de guvernul federal, care efectuează cercetări și analize, prezice că reintrarea va avea loc sâmbătă la 23:43, ora estică. Dacă acest lucru este corect, resturile ar putea să cadă peste nord-estul Africii, peste Sudan. Inceritudinile de timp și loc rămân însă foarte mari, deocamdată.
Comandamentul spațial al Statelor Unite și agenția spațială din Rusia urmăresc amândouă nucleul rachetei. Rușii au menționat că reintrarea nu va „afecta teritoriul Federației Ruse”, iar Comandamentul spațial a promis actualizări regulate înainte de o posibilă reintrare.
Deoarece obiectul călătorește cu o viteză de 18.000 de mile pe oră, o schimbare de minute schimbă traseul resturilor cu sute sau mii de mile. Abia cu câteva ore înainte de reintrare, predicțiile devin mai precise.
„Este o decizie inginerească bazată pe probabilități”, a spus dr. Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts, care urmărește intrarea și venirea obiectelor în spațiu, citat de BBC.
El a spus că inginerii chinezi ar fi putut proiecta traiectoria pentru a rămâne sub-orbitală, căzând înapoi pe Pământ imediat după lansare, sau ar fi putut să planifice un motor suplimentar care să o tragă din orbită într-un mod care să nu prezinte niciun pericol posibil.
„Nu este un lucru banal să proiectezi ceva pentru o reintrare controlată, dar este totuși direcția pe care lumea în ansamblu s-a mișcat, pentru că aveam nevoie”, a spus Ted J. Muelhaupt, directorul principal al Centrului pentru Orbital și Re Aerospace.
China e „neglijentă”
Întrebarea care se ridică este de ce programul spațial al Chinei a lăsat ca acest lucru să se întâmple, mai ales că nu ar fi prima oară. Și, așa cum spun jurnaliștii de la NYT, ar putea să nu fie nici ultima ținând cont de programul spațial pe care China îl are planificat în următorii ani.
China are realizări majore în zborurile spațiale - aducerea rocilor de la Lună, plasarea unei nave spațiale pe orbita lui Marte -, dar cu toate acestea nu reușește să controleze traiectoriile rachetelor pe care le lansează, punând în pericol oamenii de pe întreaga planetă.
„Cred că este neglijent și iresponsabil pentru ei”, a spus Jonathan McDowell, citat de BBC.
Anul trecut resturi de la o rachetă identică cu aceea lansată acum de China au fost identificate pe Coasta de Fildeș în Africa.
„Aceste două incidente [cel de acum și cel de la Coasta de Fildeș] sunt cele mai mari două obiecte lăsate în mod deliberat pentru a intra din nou necontrolat în atmosferă de la Skylab în 1979”, spune Jonathan McDowell.
Fragmente ale stației spațiale americane Skylab împrăștiate în Australia de Vest în 1979, au atras atenția la nivel mondial.
China planifică multe alte lansări în următoarele luni, deoarece finalizează construcția celei de-a treia stații spațiale a țării, numită Tiangong, sau „palatul ceresc”. Acest lucru va necesita zboruri suplimentare ale rachetei mamut și posibilitatea unor reintrări necontrolate în atmosferă pe care oamenii de la sol le vor urmări nervos, chiar dacă riscul unei singure trepte de rachetă este mic.
„Este în interesul comun al tuturor națiunilor să acționeze responsabil în spațiu pentru a asigura siguranța, stabilitatea, securitatea și sustenabilitatea pe termen lung a activităților din spațiul cosmic”, a declarat miercuri Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, adăugând că Statele Unite Statele sperau să promoveze „comportamente responsabile în spațiu”.
Gunoiul spațial se adună pe orbita pământului
Dr. Hugh Lewis, care monitorizează resturile spațiale la Universitatea Southampton, Marea Britanie, a remarcat că mai mult de 60 de ani de zboruri spațiale au lăsat moștenire o cantitate mare de gunoi pe orbită. Responsabilitatea pentru acest gunoi revine mai multor țări, dar în principal Rusiei și Statelor Unite.
„Merită să ne amintim că există aproximativ 900 de resturi de rachetă pe orbita joasă a Pământului, lăsate în urmă de aproape fiecare națiune capabilă de lansare și cu o masă combinată sau cu o magnitudine mai mare decât cea așteptată să intre din nou în atmosferă în acest weekend", A scris Dr. Lewis pe Twitter.
Practica modernă cere ca treptele rachetelor să fie dezorbitate cât mai curând posibil după misiune, folosind un motor pentru a direcționa căderea lor peste zonele sigure, lucru care nu mai este posibil pentru racheta chinezească. De obicei, un loc sigur ar fi într-un ocean - potențial în cel mai îndepărtat loc de pământ din Pacificul de Sud, între Australia, Noua Zeelandă și America de Sud.
Pe o suprafață de aproximativ 1.500 km pătrați (580 mile pătrate), această regiune este un cimitir de nave spațiale și sateliți, unde se crede că rămășițele ale aproximativ 260 de astfel de materiale sunt împrăștiate pe fundul oceanului.