Linkuri accesibilitate

Retragere Biden – reacții internaționale


Președintele Joe Biden a renunțat la cursa pentru un nou mandat. Sondajele îl plasau în urma contracandidatului său republican, fostul președinte, Donald Trump.
Președintele Joe Biden a renunțat la cursa pentru un nou mandat. Sondajele îl plasau în urma contracandidatului său republican, fostul președinte, Donald Trump.

Retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Biroul Oval a stârnit un val de reacții internaționale.

Reacții din Rusia

Printre primii care au făcut declarații după anunțul retragerii au fost președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Viacheslav Volodin și secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Biden a creat probleme peste tot în lume și în propria sa țară, Statele Unite. După ce a realizat că nu va fi reales, se retrage fără să aștepte alegerile", a declarat președintele Dumei de Stat, Viacheslav Volodin.

Biden „ar trebui să fie tras la răspundere pentru războiul declanșat în Ucraina, pentru distrugerea economiilor țărilor europene și pentru politica de sancțiuni împotriva Rusiei și a altor țări”, a mai adăugat Volodin.

Kremlinul va urmări îndeaproape situația din jurul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, dar rezultatul acestora nu este o prioritate de vârf pentru Moscova, deoarece se concentrează pe atingerea obiectivelor operațiunii militare speciale, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

„Sunt patru luni înaintea alegerilor. Aceasta este o perioadă lungă și se pot schimba multe în această perioadă. Este mai bine să urmărim îndeaproape ce se întâmplă în continuare. Dar prioritatea noastră este să atingem obiectivele operațiunii militare speciale, mai degrabă decât rezultatul alegerilor. în Statele Unite”, a spus el într-un interviu acordat canalului SHOT Telegram, comentând decizia președintelui american Joe Biden de a nu candida.

Premierul Marii Britanii, Kier Starmer

Premierul britanic Keir Starmer a declarat duminică că respectă decizia președintelui american Joe Biden de a renunța la candidatură și că el și-a bazat decizia pe ceea ce consideră că este în interesul poporului american.

„Respect decizia președintelui Biden și aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pe perioada rămasă a președinției sale”, a spus Starmer.

„Știu că, așa cum a făcut de-a lungul carierei sale remarcabile, președintele Biden a luat decizia pe baza a ceea ce crede că este în interesul poporului american”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz

„Joe Biden și-a servit țara în mod impresionant ca președinte. Și face același lucru cu acest pas. Cel mai mare respect!", a declarat Scholz.

Prim-ministrul Norvegiei - Jonas Gahr Stoere

„Respect decizia lui Joe Biden de a nu candida la realegeri. Declarația sa merită respect", a declarat Stoere pentru postul național de televiziune NRK.

„Biden a fost unul dintre cei mai importanți politicieni ai Americii de-a lungul mai multor decenii și un președinte care a realizat mai multe reforme importante”.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk

„Domnule președinte @JoeBiden, de multe ori ați luat decizii dificile care au făcut Polonia, America și lumea mai sigure, iar democrația și libertatea mai puternice. Știu că v-ați ghidat după aceleași principii și când v-ați anunțat ultima decizie. Poate că cea mai dificilă din viață”, a scris Donald Tusk, pe rețeaua X.

Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala

„Este, fără îndoială, decizia unui om de stat care și-a slujit țara de zeci de ani. Este un pas responsabil și personal dificil, dar este cu atât mai valoros. Țin pumnii SUA ca un președinte bun să iasă din competiția democratică dintre doi candidați puternici și egali”, a scris Fiala, pe rețeaua X.

Premierul Canadei, Justin Trudeau

Într-o declarație postată pe platforma X, premierul Canadei le mulțumește lui Joe Biden și soției sale, Jill și îl numește pe președintele SUA „un partener al canadienilor și un adevărat prieten”.

Premierul Australiei, Anthony Albanese

Tot pe platforma X, premierul Anthony Albanese publică mesajul de retragere al lui Joe Biden din cursa pentru un nou mandat prezidențial și spune că alianța Australia – SUA nu a fost niciodată mai puternică.

Din România, până la redactarea acestei știri, niciun oficial de rang înalt nu a avut vreo reacție cu privire la evenimentele din SUA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG