Linkuri accesibilitate

Reuniune de urgență NATO


 Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu.


Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei, programată pentru ora 14:00 GMT, va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, citat de DPA.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis anterior că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani, al cărui convoi a fost vineri ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad.

În plus, parlamentul irakian a adoptat duminică o rezoluție în care cere trupelor străine să părăsească țara, ca reacție la atacul cu dronă de pe 3 ianuarie în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani. Indirect, legislativul de la Bagdad îi cere executivului să denunțe acordul cu Statele Unite prin care Washington-ul a trimis trupe în Irak cu peste patru ani în urmă pentru a ajuta forțele irakiene în lupta cu militanții Statului Islamic. Retragerea celor 5200 de militari americani poate compromite această luptă și îi poate permite grupării extremiste să se refacă. Rezoluția parlamentului irakian a fost adoptată cu voturile parlamentarilor șiiți majoritari. Mulți legislatori sunniți și kurzi nu au venit la ședință aparent din cauza opoziției față de rezoluție.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG