Linkuri accesibilitate

Reuniune la nivel înalt, în sistem videoconferință, a Parteneriatului Estic


Imagine de la summitul Partneriatului Estic din mai 2019
Imagine de la summitul Partneriatului Estic din mai 2019

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, desfăşurată în format videoconferinţă, potrivit agendei președintelui.

Reuniunea este prezidată de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă Uniunea Europeană alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell.

La reuniune participă şefi de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi din cele şase state partenere din regiune - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

În cadrul dezbaterilor reuniunii urmează a fi abordate trei teme principale - cooperarea şi solidaritatea în contextul pandemiei de COVID-19, reafirmarea importanţei strategice a Parteneriatului Estic şi a valorilor sale fundamentale, respectiv realizările şi obiectivele pe termen lung post-2020 ale acestei iniţiative.

Preşedintele României va pleda pentru o politică fermă continuă de angajament a Uniunii Europene în Vecinătatea sa Estică, care poate deveni, prin progrese ale statelor partenere în domeniul reformelor asumate, un spaţiu stabil, predictibil şi prosper, compatibil cu valorile şi principiile europene. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei COVID-19, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, respectiv de aproximativ 1,75 milioane de euro, precum şi trimiterea de personal medical", arată Administraţia Prezidenţială.

Parteneriatul estic are drept obiectiv consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud.

Programul pentru Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 fiind menit să aducă Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina mai aproape de blocul comunitar fără o ofertă clară de aderare viitoare.

Georgia, Moldova și Ucraina au semnat de atunci Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv acorduri de comerț liber, dar unele state membre au fost sceptice privind viitoare aderare a acestor state.

XS
SM
MD
LG