Linkuri accesibilitate

3 minute | Trump din nou în banca acuzaților, rubla și războiul, marinarii sărbătoresc fără corvete


Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a fost pus pentru a patra oară sub acuzare. De data aceasta el va fi judecat pentru încercarea de a „schimba ilegal rezultatul alegerilor” din statul Georgia, la scrutinul prezidențial din 2020.
Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a fost pus pentru a patra oară sub acuzare. De data aceasta el va fi judecat pentru încercarea de a „schimba ilegal rezultatul alegerilor” din statul Georgia, la scrutinul prezidențial din 2020.

Donald Trump a fost pus din nou sub acuzare, într-o serie suprarealistă de premiere penale care vizează un fost președinte american. Ucraina respinge criticile referitoare la lentoarea contraofensivei. Ziua Marinei vine fără corvete, după o explozie la Costinești.

Bun găsit!

Iată principalele știri:

  • Un mare juriu din Georgia i-a pus sub acuzare pe fostul președinte american, Donald Trump, alături de alte 18 persoane, pentru încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, din statul american.
  • Rusia a lansat un atac aerian la scară largă asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei și a regiunii nord-vestice Volin.
  • 14 august a fost o zi neagră pentru litoralul românesc. Cinci persoane au murit după ce au intrat în marea zbuciumată

Make Trump indicted again

Fostul președinte american Donald Trump a fost pus sub acuzare în statul american Georgia pentru că ar fi încercat, alături de alte persoane, să „schimbe ilegal rezultatul alegerilor” din stat, în 2020, scrie CNN. Dosarul are 19 inculpați și 41 de capete de acuzare. Pe lângă Trump, printre acuzați se află avocații săi și fostul șef de personal de la Casa Albă.

New York Times descrie această nouă acuzare ca pe o „rutină suprarealistă”, fiind vorba de al patrulea dosar penal în care Donald Trump este acuzat. Noutatea ca un fost lider al Statelor Unite să fie numit infractor a dispărut, scrie editorialistul, și nu pentru că asta ar fi lipsit de gravitate, ci pentru că țara s-a obișnuit în mod ciudat cu acest spectacol.

Procurorul districtual al comitatului Fulton, Fani Willis, susține o conferință de presă după ce un mare juriu a votat punerea sub acuzare a fostului președinte american Donald Trump și a altor 18 persoane.
Procurorul districtual al comitatului Fulton, Fani Willis, susține o conferință de presă după ce un mare juriu a votat punerea sub acuzare a fostului președinte american Donald Trump și a altor 18 persoane.

Washington Post face o listă a acuzațiilor care i se aduc lui Donald Trump și menționează reacția echipei legale a fostului președinte, care numește noile acuzații „șocante și absurde".

BBC constată că punerea sub acuzare a lui Donald Trump în Georgia s-ar putea face și pe baza unei legi anti-mafia care a fost folosită cândva pentru a condamna șefi mafioți ca John Gotti sau Vincet Gigante.

Ucraina respinge criticile privind lentoarea contraofensivei

Rusia a lansat un atac aerian la scară largă asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei și a regiunii nord-vestice Volin, lovind mai multe clădiri, rănind oameni și forțând evacuările, a anunțat primarul orașului. Atacul de marți pare să fi fost cel mai puternic atac aerian asupra regiunii Liov de la începutul invaziei, scrie Reuters.

De cealaltă parte, oficialii de la Kiev resping criticile că trupele ucrainene nu avansează suficient de repede pe linia frontului, notează CNN. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak spune că activitățile armatei ucrainene se concentrează pe reducerea capacității de luptă a Rusiei și întreruperea aprovizionării armatei ruse.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak spune că activitățile armatei ucrainene din acest moment se concentrează pe limitarea capacității de luptă a Rusiei și limitarea pierderilor armatei ucrainene.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak spune că activitățile armatei ucrainene din acest moment se concentrează pe limitarea capacității de luptă a Rusiei și limitarea pierderilor armatei ucrainene.

În Ucraina, tinerii încearcă să părăsească țara pentru a evita să meargă la război, scrie El Pais. Recent, președintele Volodimir Zelenski a cerut îndepărtarea imediată a tuturor șefilor regionali de recrutare, bănuiți că ar fi luat mită de la recruți pentru a fi declarați inapți.

The Guardian merge mai departe cu propriul reportaj și arată cum unii bărbați ucraineni cheltuiesc economiile de o viață pentru a nu ajunge pe front, dar astfel de acțiuni sunt văzute ca trădare de cei care luptă deja.

Banca Centrală a Rusiei organizează marți o ședință extraordinară în timp ce rubla se prăbușește, anunță Euronews. Rubla a atins luni dimineață cea mai mică valoare din ultimele 17 luni, iar The Economist analizează în ce fel afectează devalorizarea monedei rusești capacitatea lui Vladimir Putin de a purta război.

În Europa, companiile aeriene europene se confruntă cu decizia premierului italian de a plafona costul zborurilor, scrie Financial Times, care constată că plafonul de preț este cea mai recentă confruntare dintre lumea corporatistă și guvernul Giorgiei Meloni, după taxa surpriză impusă băncilor.

Tot legat de zboruri, dar din altă perspectivă, Wall Street Journal scrie despre aeroporturi care devin locuri de muncă din ce în ce mai periculoase. Echipele de la sol nu au personal suficient, suferă frecvent de accidente sau creează incidente precum ciocnirea unor aeronave.

Problemele legate de aeronave afectează și oficialii germani. Cel mai recent incident este cel în care a fost implicat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, scrie DW. Ea a abandonat călătoria în Pacific și nu a mai mers în Australia din cauza unor probleme mecanice.

Politico face un istoric al frecventelor, ciudatelor și amuzantelor problemelor tehnice de transport pe care oficialii germani le-au avut in ultimii ani, inclusiv cancelarul Olaf Scholz.

Ziua Marinei vine fără corvete, dar cu o mină explodată la Costinești

Marina Română își celebrează pe 15 august ziua, într-una dintre cele mai complicate perioade ale istoriei sale de un veac și jumătate, scrie Europa Liberă. Cu războiul la câțiva kilometri de coasta românescă a Mării Negre, Forțele Navele au pierdut șansa de a avea corvete noi, însă mai speră la submarine.

O zi plină de evenimente tragice pe litoralul românesc. scrie Hotnews. Patru persoane au murit după ce au intrat în marea zbuciumată la Mamaia. Un alt bărbat s-a înecat la Costinești, stațiune care a cunoscut și experiența exploziei unei mine marine.

O mină marină a explodat după ce s-a izbit de un dig în stațiunea Costinești.
O mină marină a explodat după ce s-a izbit de un dig în stațiunea Costinești.

G4Media publică un reportaj legat de comportamentul turiștilor care intră în mare în ciuda avertismentelor salvamarilor.

Băncile din România au avut un an grozav, cu profituri colosale, notează Europa Liberă. Coaliția de guvernare nu știe dacă va impune sau nu o suprataxare, iar Banca Națională a României nu se grăbește cu sfaturi pentru politicieni.

Alte știrii:

  • Infecțiile și spitalizările Covid, cu o nouă mutație, sunt în creștere în SUA, Europa și Asia. - Reuters
  • Banca centrală a Chinei a redus marți în mod neașteptat dobânda cheie de politică monetară pentru a stimula redresarea economică. - FT
  • Un judecător din Montana a dat câștig de cauză unui grup de tineri ecologiști care au dat în judecată statul pentru încălcarea dreptului lor constituțional la un „mediu curat și sănătos". E primul astfel de caz din justiția SUA. – The Economist

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG