Bine v-am regăsit,
Iată principalele subiecte:
- Rusia a suspendat traficul pe podul Kerci, care face legătura dintre Rusia și Peninsula Crimea. Primele relatări vorbesc despre explozii deocamdată neexplicate, care au avariat podul și au dus la moartea a două persoane.
- Economia Chinei își pierde avântul, cu efecte asupra economiilor SUA și Europei, și acestea afectate de crize multiple.
- Guvernul României caută înlocuitori pentru Gabriela Firea și Marius Budăi, după ce aceștia și-au dat demisia ca urmare a scandalului „azilele groazei”.
Podul Kerci, din nou sub asalt
Oficialii ruși anunță că două persoane au murit în urma unui incident pe podul Kerci, legătură între peninsula Crimeea de Rusia, anunță BBC.
Jurnaliștii remarcă vocabularul folosit de ruși: incidentul nu a fost numit un „atac”, dar relatări neconfirmate descriu explozii auzite luni dimineața.
Cu toate că informațiile nu pot fi complet verificate, CNN scrie despre mesaje apărute pe rețelele sociale care descriu două lovituri cu rachete asupra podului.
Ceea ce se știe cu certitudine este că traficul pe Podul Kerci a fost suspendat, potrivit Reuters, care reamintește importanța strategică a obiectivului. Podul Kerci e crucial pentru furnizarea de combustibil, alimente și alte produse către Crimeea și Sevastopol, baza istorică a flotei ruse din Marea Neagră.
Incidentul vine la o zi după ce Rusia a susținut că a respins un atac „masiv și prelungit” cu drone în Crimeea, care ar fi vizat Sevastopolul.
De cealaltă parte, The Economist analizează situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, unde sunt posibile „trucuri nucleare rusești”. Centrala nucleară e folosită de ruși, scrie publicația, pentru a îngreuna contraofensiva Ucrainei.
The Economist citează oficiali ucraineni din serviciile de informații militare care afirmă că Ucraina nu ar încerca niciodată o operațiune „nebunească" de a lua cu asalt centrala.
Iar New York Times descrie cea mai mare piedică în calea unei contraofensive mai puternice a Ucrainei: câmpurile minate.
„Mici, ascunse și mortale”, minele împiedică contraofensiva Ucrainei. Pentru a câștiga teren, forțele ucrainene trebuie să-și croiască drum printr-o varietate și densitate de mine terestre rusești.
În același timp, este deocamdată neclar dacă acordul privind tranzitul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră va fi reînnoit.
Luni, 17 iulie, este termenul de expirare a acordului. Washington Post scrie că Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a trimis lui Putin o scrisoare săptămâna trecută cu o propunere de prelungire a acordului. Până duminică, Rusia nu a răspuns.
Ultima navă cu cereale a părăsit duminică Odesa sub protecția actualului acord, relatează și BBC, care adaugă că Rusia nu a fost de acord să prelungească acordul intermediat de ONU decât dacă cererile sale privind propriile cereale și îngrășăminte sunt îndeplinite.
Economia Chinei încetinește. Europenii sunt tot mai săraci
Economia Chinei își pierde avântul în al doilea trimestru, arată o analiză Financial Times. Greutățile celei de-a doua economii a lumii vor pune o presiune suplimentară asupra creșterii globale, scriu jurnaliștii FT.
Și Wall Street Journal abordează subiectul încetinirii economice a Chinei, despre care scrie că va afecta atât SUA cât și Europa, regiuni care au și ele propriile dificultăți economice.
În context, într-un alt articol, WSJ explorează o situație nemaiîntâlnită de decenii: europenii devin din ce în ce mai săraci. WSJ notează că în Europa cheltuielile de consum sunt în cădere liberă, consolidând un sentiment de declin economic, politic și militar.
Viața pe un continent invidiat multă vreme de străini, pentru arta de a trăi bine, își pierde rapid strălucirea, notează cotidianul.
Adevăratele povești din azilele groazei
Despre destinele unor oameni în carne și oase, distruse în azilele din România, scrie Europa Liberă. Simona Cârlugea reconstituie traseul vieții a șase copii ajunși din orfelinatele comuniste în azilul grupării din Voluntari.
Libertatea spune, la rândul său, poveștile de viață ale bătrânilor abuzați în azilele groazei, un demers rămas secundar până acum, în fața scandalului politic. Cotidianul scrie despre mamele și bunicii din acele azile.
Jurnaliștii de la Libertatea descriu și ce se întâmpla în „centrul groazei” de la Măciuca: bolnavi erau legați cu chingi, iar alții munceau la casa managerului.
Spotmedia publică un interviu cu Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care afirmă că ceea ce s-a întâmplat în azilele groazei nu poate fi exclusiv responsabilitatea proprietarilor sau angajaților.
Ministrul afirmă că a sesizat în luna februarie CJ Ilfov cu privire la posibile probleme din azile, dar nu a primit niciun răspuns.
Efectele politice ale scandalului influențează și agenda din această săptămână a guvernului. După demisiile lui Marius Budăi și a Gabrielei Firea, se caută înlocuitori la ministerele Muncii și al Familiei, scrie news.ro.
Consiliul Politic Naţional al PSD urmează să valideze luni două nominalizări pentru locurile lăsate vacante de demisiile Gabrielei Firea și a lui Mircea Budăi, anunță și G4Media. Este vorba despre Natalia Intotero, respectiv Simona Bucura-Oprescu.
Despre acește posibile nominalizări pentru funcțiile ministeriale scrie și defapt.ro, într-o cheie nu foarte laudativă: „o educatoare din Brad care credea că Suedia are președinte și o deputată obscură, care spunea că Elena Lasconi este o «venetică» în Muscel”.
Alte știri:
- Luni este ultima zi din etapa de completare a fișelor de opțiuni pentru admiterea la liceu în 2023. - Euronews
- Carlos Alcaraz a devenit campion la Wimbledon, după ce l-a învins pe Novak Djokovic. - Hotnews
- Rusia preia controlul asupra acțiunilor filialelor Danone și Carlsberg. – The Guardian
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Toate cele bune,
Adrian