Linkuri accesibilitate

3 minute | Rusia rămâne fără Big Mac și se întoarce la Moskvici; Putin ia decizii de colonel. Coerența liderilor români


O tânără din ONG-ul „ARESEL” pozează lângă macheta unui tanc rusesc și un portret al lui Putin, 16 mai 2022. Zeci de activiști romi au protestat la Ambasada Rusiei din București față de o relatare a presei, că romii ucraineni ar fi furat un tanc rusesc.
O tânără din ONG-ul „ARESEL” pozează lângă macheta unui tanc rusesc și un portret al lui Putin, 16 mai 2022. Zeci de activiști romi au protestat la Ambasada Rusiei din București față de o relatare a presei, că romii ucraineni ar fi furat un tanc rusesc.

Ucraina cedează treptat controlul asupra uzinei Azovstal după luni de bombardamente, evacuând sute de soldați. McDonald's și Renault se retrag din Rusia, iar Putin se implică extrem de mult în deciziile Armatei Ruse. La București, coaliția de guvernare dovedește că nu are nicio strategie.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați din uzina Azovstal.
  • Două mari companii, McDonald's și Renault, pleacă din Rusia.
  • Banca Angliei avertizează asupra unei penurii alimentare „apocaliptice” la nivel mondial.

Eliberați din iad

264 de soldați ucraineni au fost evacuați de la Azovstal, oțelăria din orașul portuar Mariupol, după ce au fost sub asediu 82 de zile. Un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, potrivit Reuters, că 53 de soldați „grav răniți” au fost transportați la un spital din Novoazovsk, în timp ce alți 211 au fost evacuați printr-un coridor umanitar către Olenivka.

„Continuăm eforturile pentru a-i salva pe apărătorii care au rămas la Azovstal”, a declarat Statul Major General.

McDonald's intră pe lista brandurilor globale care se retrag din Rusia în urma invaziei din Ucraina, arată The Washington Post. Compania a prezentat planurile de vânzare a tuturor restaurantelor sale, după ce a funcționat în această țară timp de peste 30 de ani.

Decizia este una puternic încărcată și de simbolism, deschiderea primului restaurant în capitala rusă fiind un semnal al încheierii Războiului Rece. Înapoi în vremurile noastre, The Moscow Times scrie că rușii au „clonat” Coca Cola, Fanta și Sprite.

O femeie pozează lângă o mașină Moskvich, în Moscova, URSS, 1975.
O femeie pozează lângă o mașină Moskvich, în Moscova, URSS, 1975.

Și producătorul francez de mașini Renault a anunțat că-și vinde toate afacerile din Rusia, inclusiv pachetul de control la AvtoVAZ, uzină care construiește autovehicule Lada. Rusiei nu-i mai rămâne decât să reînvie „legendara” Moskvici din epoca sovietică.

Putin ia decizii militare până la nivelul unui brigadier

Suedia se alătură Finlandei în demersul de aderare la NATO, dar Turcia amenință să blocheze candidaturile, potrivit BBC. Recep Tayyip Erdogan acuză cele două țări nordice, printre altele, că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup pe care îl consideră o organizație teroristă, și adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Pe de altă parte, Austria nu vrea să adere la NATO și invocă „situația diferită”. În schimb, în Estonia a început unul dintre cele mai mari exerciţii militare NATO, la care participă Finlanda şi Suedia. Publicația The Hill este de părere că, dacă NATO le va primi pe cele două țări nordice, atunci „Putin s-ar putea îndrepta spre Moldova”.

Cât de mult se implică Putin în război? Surse militare occidentale, citate de ziarul Times, spun că liderul rus ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau brigadier”.

Și generalul Valeri Gerasimov este acuzat că a dictat trupelor mișcări de bază. Una dintre surse a ilustrat situația: „Jeff Bezos nu livrează colete la Amazon, ci ia decizii strategice”.

Președintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, în timpul unei reuniuni extinse a Consiliului Ministerului Apărării, la Moscova, 21 decembrie 2021.
Președintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, în timpul unei reuniuni extinse a Consiliului Ministerului Apărării, la Moscova, 21 decembrie 2021.

Este aceasta o explicație pentru faptul că Rusia a pierdut o treime din forțele sale în Ucraina? „Acum pierde războiul”, se mai arată în articolul din Forbes.

O explicație mai clară vine de la adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. Acesta spune într-un interviu pentru Digi24 că există un decalaj semnificativ între intențiile pe care Moscova le are în Ucraina și capacitatea forțelor sale de a le pune în practică, iar într-o asemenea situație, la Kremlin crește riscul unor decizii ad-hoc.

Importanța cerealelor ucrainene

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în schimb, Comisia Europeană a clarificat modul în care companiile din UE pot plăti gazele ruseşti fără să încalce sancţiunile, iar un proiect de lege aflat în curs de elaborare în Senatul SUA ar permite instanțelor americane să judece cazuri de crime de război fără ca autorii sau victimele să fie cetățeni americani.

Iar în condițiile invadării Ucrainei şi exploziei preţurilor la energie şi a materiilor prime, Comisia Europeană a anunțat luni că inflaţia este prognozată să ajungă la valori record.

The Guardian publică mărturiile emoționante ale câtorva femei în vârstă din Ucraina lăsate în urmă. Două milioane de femei care nu pot avea grijă singure de ele au rămas în mare parte invizibile pentru autorități, mai scrie cotidianul britanic.

Militari răniți ai forțelor ucrainene din oțelăria Azovstal din Mariupol, într-un autobuz la sosirea în Novoazovsk, Ucraina, 16 mai 2022.
Militari răniți ai forțelor ucrainene din oțelăria Azovstal din Mariupol, într-un autobuz la sosirea în Novoazovsk, Ucraina, 16 mai 2022.

SUA speră că India va reveni asupra deciziei de a interzice exporturile de grâu, ceea ce agravează criza de grâu în lume, după cum scrie Agerpres, în timp ce Banca Angliei avertizează asupra unei penurii alimentare „apocaliptice” la nivel mondial, relatează The Telegraph.

După discuții cu partenerii europeni și din G7, Mélanie Joly, ministrul de Externe al Canadei, a declarat că țara sa este pregătită să trimită nave în porturile din România și din țările vecine pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele.

Din Europa Liberă puteți citi despre „coridoarele de solidaritate”, aceasta fiind soluția Comisiei Europene la blocajul exportului ucrainean de cereale și care ar fi provocarea României.

Credite pentru nunți

Ajungem la București, unde membrii coaliției de guvernare au declarații contradictorii. În timp ce Marcel Ciolacu spune că nu avem o criză alimentară, că guvernul din care face parte PSD a luat măsuri și a îndemnat românii să aibă „răbdare”, ministrul PNL de Externe, Bogdan Aurescu, declară că se întrevede o criză alimentară la orizont și că „este foarte important să o combatem”.

Tot de la Guvern a apărut o propunere cel puțin bizară: credite garantate de stat pentru nunți și botezuri. Mai mult, vor fi garantate și creditele pentru achiziția de mașini, transmite Europa FM.

Nici în Opoziție situație nu este mai bună. Europa Liberă relatează că Dacian Cioloș și alți europarlamentari iau în calcul demisia din USR.

Cât de bine înarmată este România? Ziarul Adevărul a discutat cu generalul în rezervă Virgil Bălăceanu și a făcut o analiză privind atuurile şi lipsurile Armatei Române.

Un localnic se joacă cu un câine în fața unei statui a fostului lider sovietic Vladmir Lenin, în Comrat, Moldova, 12 martie 2022.
Un localnic se joacă cu un câine în fața unei statui a fostului lider sovietic Vladmir Lenin, în Comrat, Moldova, 12 martie 2022.

Libertatea publică o corespondență din Găgăuzia și citează declarația unui localnic: „Am văzut la știri că tancurile românești așteptau la graniță să intre în Moldova. E adevărat?”

Aflat într-o vizită în Statele Unite, ministrul Lucian Bode a declarat, potrivit News.ro, că oficialii Departamentului de Stat au apreciat eforturile României în combaterea traficului de persoane. Oficialul român a trecut rapid peste traumele victimelor și s-a arătat încrezător că raportul privind traficul de persoane al Departamentului de Stat de anul acesta va fi unul favorabil.

„Misiune sub acoperire pentru statul mafiot”, este titlul unui reportaj publicat de Recorder despre traficul de țigări. „E greu de înțeles unde se termină structurile mafiote și unde încep instituțiile statului, pentru că se întrepătrund”, spune Ionel Cruț, o persoană care s-a aflat la granița dintre cele două lumi. Întreaga poveste o puteți urmări pe YouTube.

Ministerul Sănătăţii nu mai distribuie populaţiei pastilele de iodură de potasiu. Cele 30 de milioane de pastile rămân la Direcţiile de Sănătate Publică, transmite Adevărul.

Nu în ultimul rând, jurnalismul de calitate a fost premiat aseară la ediția cu numărul 11 de Superscrieri, dedicată presei locale. Gabriela-Lucia Neagu a câștigat locul al doilea la categoria Debut jurnalistic, cu articolul de la „Țară în service”: Poveștile românilor vindecați de Covid-19 pentru care mâncarea are gust de metal și florile miros a gunoi, scris pentru Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • Viktor Orban a avut un discurs propagandistic la preluarea noului mandat de premier: Un „val sinucigaş” agită Occidentul, a spus el. Vestul vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii, a adăugat liderul maghiar.
  • Franța va avea prima femeie prim-ministru din ultimii 30 de ani, după Édith Cresson (mai 1991 - aprilie 1992). Premierul francez Jean Castex a demisionat, iar președintele Emmanuel Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne, ministrul Muncii, să formeze următorul guvern.
  • Noul prim-ministru din Sri Lanka spune că țara a ajuns la ultima zi de benzină, vorbind despre cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani. Ranil Wickremesinghe a declarat că țara are nevoie urgentă de 75 de milioane de dolari în următoarele câteva zile pentru a plăti importurile esențiale.

Nu uitați, ne puteți trimite comentarii cu privire la subiectele menționate sau propuneri de subiecte pe adresa treiminute@rferl.org.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG