Linkuri accesibilitate

3 minute | „Preludiul” noii ofensive rusești. A învățat Putin din greșeli? Simbolurile invaziei, interzise în R. Moldova


Vladimir Putin poartă panglica Sfântului Gheorghe, cu dungi negre și portocalii, în Piața Roșie din Moscova, în data de 9 mai 2021, la parada care celebrează victoria Rusiei în al Doilea Război Mondial.
Vladimir Putin poartă panglica Sfântului Gheorghe, cu dungi negre și portocalii, în Piața Roșie din Moscova, în data de 9 mai 2021, la parada care celebrează victoria Rusiei în al Doilea Război Mondial.

Soldații ucraineni au făcut față până acum noii ofensive rusești din estul țării, însă Pentagonul spune că acesta a fost mai degrabă „un preludiu”. Vestul promite Ucrainei mai multe arme. În Republica Moldova a intrat în vigoare legea care interzice simbolurile invaziei ruse în Ucraina.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Rusia a cerut, din nou, luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol să se predea până miercuri, cât timp pune la punct noua ofensivă pentru estul Ucrainei.
  • Guvernele occidentale, printre care SUA, Canada și Marea Britanie, au promis mai mult ajutor militar Kievului.
  • Președinta Maia Sandu a promulgat legea adoptată de Parlamentul moldovean prin care sunt interzise simbolurile invaziei ruse „V”, „Z”, precum şi panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”.

Ucraina primește mai multe arme

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat că a început „o altă etapă a acestei operațiuni militare speciale”, în timp ce trupele ruse, susținute de artilerie și baraje de rachete, avansau în ceea ce oficialii ucraineni au numit „Bătălia din Donbas”, scrie Reuters.

Dar Pentagonul spune că noua ofensiva rusă din estul Ucrainei este momentan „limitată”, un înalt oficial american din domeniu apărării, citat de ABC News, afirmând că atacurile de până acum au fost doar un „preludiu al unor operațiuni ofensive mai mari”. Căderea Mariupolului „nu este inevitabilă”, a mai spus același oficial.

Soldații care încă rezistă în orașul asediat au primit un nou ultimatum, iar Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale ucrainene, a spus că „s-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”, cerând comunităţii internaţionale să-i „extragă” din complexul siderurgic Azovstal, arată The Washington Post.

NPR se întreabă dacă și ce a învățat armata rusă, sau mai bine spus Vladimir Putin, din cele aproape opt săptămâni de invazie, perioadă în care a suferit pierderi grele și, în cele din urmă, a fost nevoită să se retragă după ce nu a putut cuceri Kievul.

SUA, Canada și Marea Britanie au anunțat că vor trimite mai multe arme de artilerie, iar Casa Albă a declarat că pregătește noi sancțiuni. Președintele Joe Biden este așteptat să anunțe în zilele următoare un nou pachet de ajutor militar de aproximativ aceeași mărime cu cel de 800 de milioane de dolari de săptămâna trecută, au spus unele surse politice pentru Reuters.

De asemenea, Pentagonul a spus că armata ucraineană a primit avioane suplimentare, precum și piese de schimb pentru reparații, fără să precizeze ce țări le-au furnizat, lăsând de înțeles că ar fi țări europene.

CNN titrează: „Ce se întâmplă cu armele trimise în Ucraina?”, iar răspunsul pe scurt este că Washingtonul „nu prea știe”. Televiziunea americană mai relatează că Rusia ia în considerare atacarea rutelor folosite pentru transporturile de armament.

Pe fondul criticilor tot mai numeroase, cancelarul Olaf Scholz spune că Germania va continua să ofere ajutor militar Ucrainei, dar prin intermediul producătorilor de arme, iar ministrul maghiar Peter Szijjarto a anunțat că Ungaria nu susține sancțiunile împotriva Federației Ruse privind petrolul și gazele și a reiterat ideea că nu permite permite tranzitul de arme către Ucraina prin teritoriul său.

Nu în ultimul rând, din Europa Liberă aflați ce ar însemna intrarea Suediei și Finlandei în NATO.

Soldații străini ai Rusiei

Vizat de sancțiunile occidentale, magnatul Oleg Tinkov a denunțat „războiul nebunesc” și a afirmat că „90% dintre ruși” sunt împotriva invaziei. El a mai numit forțele Rusiei „o armată de rahat” și a cerut Vestului să-i ofere lui Putin „o ieșire clară” ca să-și salveze imaginea și astfel să oprească masacrul.

De ce îl admirăm pe Zelenski, este titlul unui articol de opinie din The New York Times în care sunt amintite mai multe fapte care răspund „de la sine”.

Rusia ascunde adevărul despre soarta marinarilor de pe crucișătorul Moskva, iar din Europa Liberă puteți citi despre răspunsul primit de către tatăl unuia dintre ei când a pus întrebări: nu e mort, e doar dispărut.

Cu astfel de pierderi grele, nu e de mirare că Rusia apelează la ajutor străin. Între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner sau luptători sirieni şi libieni ar lupta în prezent alături de forţele ruse în Ucraina.

Mii de foști soldați etiopieni se prezintă la Ambasada Rusiei din această țară, fiind dornici să se alăture forțelor ruse din Ucraina, însă Moscova neagă recrutările din Etiopia, transmite agenția de presă Anadolu.

Moldova a interzis simbolurile invaziei

Președinta Maia Sandu a anunțat marți promulgarea legii care interzice afișarea „panglicii Sf. Gheorghe”, cu dungi negre și portocalii, și altor simboluri folosite de forțele ruse în timpul invaziei din Ucraina, anunță biroul din Republica Moldova al Europei Libere.

Legea începe să se aplice cu puțin timp înainte de ziua de 9 mai și prevede amenzi de până la 9.000 de lei moldovenești (aproximativ 2.200 RON) pentru persoane fizice, 18.000 pentru persoane cu funcții de răspundere și 36.000 pentru persoane juridice.

Cum era de așteptat, fostul președinte Igor Dodon și aliații săi socialiști au anunțat că au de gând să sfideze interdicția pe 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria în fața Germaniei naziste.

Pro-ruşii încearcă destabilizarea Moldovei din interior prin apelul opoziţiei pro-ruse la nesupunere şi incitarea populaţia, titrează Adevărul în baza unui articol semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

De la București, președintele Klaus Iohannis a vorbit la consultările convocate de Joe Biden cu liderii europeni despre importanţa creării accelerate a Grupului de luptă NATO în România, arată Agerpres.

După ce câteva zeci de țări au decis redeschiderea misiunilor diplomatice la Kiev, și autorităţile române au anunțat marți redeschiderea Ambasadei de la Kiev.

Alte știri:

  • După eșecul turistic de la New York, de luna trecută, ministerul de resort a decis ca participările României la târgurile internaţionale de turism să fie suspendate. Mai mult decât atât, Constantin Daniel Cadariu reînvie frunza Elenei Udrea pe post de brand de țară, un logo care a costat 30 de milioane de euro și care „nu este folosit aproape deloc”.
  • Institutul Naţional de Sănătate Publică a detectat primul caz cu sub-varianta BA.5 de Covid, despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat recent că o monitorizează. INSP precizează că toate cele 220 de secvențieri de săptămâna trecută au arătat infectarea cu tulpina Omicron.
  • Continuă să crească avansul lui francez Emmanuel Macron în sondaje, cu cinci zile înainte de turul al doilea. Președintele Franței este cotat în trei sondaje cu aproximativ 56% intenție de vot. La alegerile din 2017, el a învins-o pe Marine Le Pen cu 66%.

Nu uitați că ne puteți scrie cu sugestii de subiecte pe adresa de email treiminute@rferl.org.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG