Bun găsit,
Iată principalele subiecte:
- SUA încearcă să identifice autorul publicării recente a unor documente militare secrete. Informațiile variază de la detalii militare din Ucraina, la activitatea serviciului secret israelian Mossad.
- China desfășoară un exercițiu militar în care simulează încercuirea totală a Taiwanului. La întoarcerea de la Beijing, Macron se distanțează de SUA.
- În România, un raport al Curții de Conturi văzut de G4Media documentează „plăți nejustificate către anumite instituții de presă sub formă de campanie de informare Covid”.
În căutarea vinovaților – cui folosește?
Presa internațională a întors pe toate părțile subiectul dezvăluirii (joi și vineri) a unor documente militare secrete ale autorităților americane. Acestea prezintă informații clasificate despre războiul împotriva Ucrainei, dar nu numai.
The New York Times trece în revistă ce alte țări sunt vizate de dezvăluiri și explică dificultățile de interpretare a scurgerilor de informații: au fost puse la cale de Rusia sau sunt parte a unei strategii americane, au fost dezvăluite intenționat sau au fost furate, întreabă publicația.
Aceasta amintește că dezvăluirile nu privesc doar războiul împotriva Ucrainei și ascensiunea spectaculoasă în Africa a mercenarilor lui Vladimir Putin (grupul Wagner), ci și protestele anti-guvernamentale din Israel, despre care arată că ar fi fost susținute de serviciul israelian de informații Mosad (afirmația negată de guvern).
Reuters scrie că potrivit indiciilor oferite de tipul de informații publicate, sursa dezvăluirilor pare a fi „un american”. În plus, documentele provin de la mai multe instituții americane.
Investigația nu exclude însă implicarea unor „elemente pro-ruse”, în cea mai gravă scurgere de informații de la publicarea, în 2013, a corespondenței diplomatice americane, pe pagina de internet WikiLeaks.
BBC se întreabă cui folosește, în timp de jurnaliștii de la Washington Post atrag atenția asupra implicațiilor cu privire la contraofensiva pe care ar pregăti-o Ucraina. Documentele includ detalii care pot fi extrem de folositoare Rusiei, spun experții citați de WP, în timp de autoritățile ucrainene înclină spre un alt scenariu: Rusia ar vrea să influențeze așteptata contraofensivă ucraineană.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut aluzii la viitoarea contraofensivă, în mesajele sale recente, iar „Kiev Independent” nota pe 6 aprilie că doar câțiva oameni știu detaliile acesteia. Se pare că detaliile planului vor fi acum schimbate.
Indiferent de cine a făcut dezvăluirile, documentele arată că apărarea antiaeriană ucraineană e aproape de epuizarea resurselor și, deci, de momentul în care nu va mai putea răspunde atacurilor ruse, potrivit The Guardian, iar atacurile Rusiei continuă.
În duminica Floriilor, acuză președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, „statul terorist” a ucis civili la Zaporojie.
Țară în Service
Europa Liberă analizează la rubrica Țară în Service răspunsul României la drama vecinilor ucraineni.
După ce s-a prezentat drept „țară model”, România pare să se fi plictisit să ofere ajutor și ia în considerare limitarea ajutorului oferit refugiaților. Oana Despa prezintă poveștile unora dintre refugiații ucraineni pe care nu doar acțiunile, dar și gesturile sau intențiile guvernului de la București îi afectează direct.
„Mi-a fost foarte greu cu copiii și cu numărul de animale de companie chiar și atunci când programul funcționa și nu existau întârzieri, dar acum sunt întârzieri, iar noi suntem în pragul foametei”, explică Katsairyna, refugiată ucraineană în România.
Presa din România scrie azi și despre banii dați presei în timpul pandemiei de Covid. G4Media publică în exclusivitate detalii despre concluziile verificărilor făcute de Curtea de Conturi: „Secretariatul general al guvernului (SGG) a făcut în 2020 și 2021 plăți nejustificate către anumite instituții de presă în cadrul ajutorului dat de guvernul Orban sub formă de campanie de informare Covid”.
Principalii beneficiari identificați de G4Media: trustul media fondat de Dan Voiculescu, cu 14,7 milioane de lei pentru Antena 1, Antena 3 și Radio Zu; Kanal D – cu 7,5 milioane de lei, în timp ce Pro TV a primit 3,4 milioane lei.
Și un răspunsul fără înțeles dat de SGG jurnalistului Cristian Pantazi: „datele solicitate sunt din categoria informațiilor încă nevalidate în privința implementării măsurilor recomandate pentru a putea face obiectul comunicării publice”...
Din Adevărul, o analiză a „tăcerii” – de ce nu spune nimic liderul Alianței pentru Unirea Românilor, AUR, despre acuzațiile de legături cu serviciile de informații ale Rusiei, iar Libertatea publică o investigație care îl vizează pe generalul în rezervă Cristian Georgică Celea – „Fost manager de spital SRI și președinte al Casei Naționale de Sănătate (CNAS), omul cu 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini și 3 șalupe” s-a întors prin semnătura premierului Nicolae Ciucă.
Alte știri:
- Armata chineză a efectuat luni exerciții de blocaj aerian și naval în jurul Taiwanului, în ultima zi a exercițiilor din jurul insulei, transmite Reuters, și a anunțat că a mobilizat avioane de vânătoare cu muniţie reală.
- La întoarcerea din vizita în China, președintele Franței, Emmanuel Macron a spus că „Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite și să evite să fie târâtă într-o confruntare între China și SUA pe tema Taiwanului”. Toate detaliile, în Politico.
- Autoritățile din Marsilia au anunțat că au găsit două corpuri în clădirea care a explodat și s-a prăbușit la sfârșitul săptămânii, transmite Agerpres.
Ne puteți scrie pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate bune,
Carmen