Linkuri accesibilitate

3 minute | Lupte în Nagorno-Karabah. Ucraina în prim plan la ONU. Măsurile fiscale vor sărăci românii


Fotografie preluată dintr-un videoclip publicat miercuri, 20 septembrie 2023, de Ministerul Apărării din Azerbaidjan, reprezentând o zonă lovită despre care Azerbaidjanul spune că găzduiește pozițiile forțelor armene din Nagorno-Karabah.
Fotografie preluată dintr-un videoclip publicat miercuri, 20 septembrie 2023, de Ministerul Apărării din Azerbaidjan, reprezentând o zonă lovită despre care Azerbaidjanul spune că găzduiește pozițiile forțelor armene din Nagorno-Karabah.

Ostilitățile au reînceput în Nagorno-Karabah după trei ani de acalmie. La Adunarea Generală a Națiunilor Unite, președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de genocid. Măsurile fiscale anunțate de Guvern vor duce la scăderea veniturilor pentru un milion de români.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Cel puțin 27 de persoane au fost ucise în luptele din Nagorno-Karabah, după ce Azerbaidjanul a lansat „operațiuni antiteroriste” împotriva separatiștilor armeni din enclavă.
  • Președintele SUA, Joe Biden, a spus la ONU că Rusiei nu trebuie să i se permită să „brutalizeze Ucraina”.
  • Proiectul de lege privind măsurile fiscale ale guvernului e criticat de specialiști pentru că pune povara principală pe mediul privat.

Războiul din Ucraina, temă centrală la ONU

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, că transformă alimentele, energia și copiii într-o armă împotriva Ucrainei.

Zelenski a numit acțiunile Rusiei în Ucraina „un genocid clar”, scrie Axios, referindu-se inclusiv la copiii ucraineni deportați în Rusia care sunt supuși unor forme de reeducare antiucraineană.

New York Times transmite mai ales avertismentul președintelui Zelenski că agresiunea Rusiei s-ar putea extinde dincolo de Ucraina.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, că transformă alimentele, energia și copiii într-o arme.
Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, că transformă alimentele, energia și copiii într-o arme.

Președintele SUA, Joe Biden a cerut liderilor mondiali să fie alături de Ucraina împotriva invadatorilor ruși, scrie Reuters.

De cealaltă parte, președintele Iranului a acuzat SUA că alimentează războiul din Ucraina.

În acest timp, prima navă cerealieră ucraineană a ajuns în apele românești pe o nouă rută a Mării Negre care evită amenințările rusești, relatează New York Times.

Tacticile ucrainene în Marea Neagră au pus marina rusă în defensivă, constată Wall Street Journal. Folosind atacuri inovatoare, Ucraina a erodat avantajul naval formidabil al Rusiei.

Conflict reînfierbântat în Nagorno Karabah

BBC transmite că Azerbaidjanul a lansat o operațiune împotriva Nagorno-Karabah și cere separatiștilor armeni să capituleze. Este prima escaladare majoră din ultimii trei ani. Cel puțin 27 de persoane au fost ucise.

Washington Post scrie un articol explicativ despre conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, care mocnește de zeci de ani.

Într-o lume frământată de conflicte, The Economist îi prezintă pe noii traficanți de arme din lume, care profită de schimbările geopolitice și de invazia din Ucraina.

Președintele Chinei, Xi Jinping, se confruntă cu tulburări în rândul elitei conducătoare.
Președintele Chinei, Xi Jinping, se confruntă cu tulburări în rândul elitei conducătoare.

India expulzează un diplomat canadian, escaladând tensiunile după ce premierul Justin Trudeau a acuzat autoritățile indiene de implicare în asasinarea unui lider separatist sikh, transmite AP.

Washington Post explică în detaliu ce este și ce își dorește mișcarea separatistă care a generat ruptura India-Canada.

Iar CNN scrie despre tulburările de la vârful elitei politice din China. În doar câteva luni, ministrul Apărării și cel de Externe au avut episoade de dispariție inexplicabilă.

Taxe noi. Mai mulți români vor fi mai săraci

Despre efectele supraimpozitării băncilor cu 1% din cifra de afaceri, prevăzut în proiectul de lege privind măsurile fiscale de creștere a veniturilor la buget, scrie Europa Liberă. Accentul e pus pe o anxietate generalizată: cresc dobânzile?

Libertatea citează specialiști care spun că noile taxe ale Guvernului vor face ca un milion de oameni să aibă venituri mai mici, iar restul populației să vadă prețuri mai mari.

Guvernul premierului Marcel Ciolacu vrea să își asume răspunderea în parlament pentru legile care duc la creșterea veniturilor bugetare prin creșterea taxelor.
Guvernul premierului Marcel Ciolacu vrea să își asume răspunderea în parlament pentru legile care duc la creșterea veniturilor bugetare prin creșterea taxelor.

Spotmedia spune despre pachetul fiscal al Guvernului că îi lovește frontal exact pe cei care doresc să muncească, să prospere și să contribuie la evoluția societății.

Iar defapt.ro scrie despre o avalanșă de minciuni din partea oficialilor puterii care spun că nu aduc taxe noi. În realitate, valoarea reducerile de cheltuieli bugetare e de 5-6 ori mai mică decât sumele aduse la buget prin taxe noi.

Alte știri:

  • România inaugurează 1.000 de kilometri de autostradă cu un tronson care începe și se termină brusc. - Europa Liberă.
  • Insula italiană Lampedusa este o atracție atât pentru migranți, cât și pentru turiști. – El Pais
  • Regele Charles al III-lea și regina Camilla fac prima vizită oficială în Franța. – Le Monde

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG