Linkuri accesibilitate

Revoltă în USR după excluderea unei membre care l-a criticat pe Dan Barna. Replica liderului USR


Dan Barna le-a răspuns colegilor lor că libera exprimare are niște limite.
Dan Barna le-a răspuns colegilor lor că libera exprimare are niște limite.

Peste 100 de membri USR avertizează conducerea formațiunii că „nu tolerează „execuții politice”, după ce o membră, Olimpia Ardelean, a fost eliminată din partid. Ea postase pe facebook, în timpul campaniei electorale, o critică la adresa președintelui USR, Dan Barna, pe care l-a acuzat că ar fi știut că există semnături false la inițiativa „fără penali”.

„Un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. (...) Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva”, a scris senatorul Mihai Goțiu, joi, pe Facebook, în numele mai multor membri ai USR.

Potrivit semnatarilor, USR și-a pierdut din libertatea de exprimare.

„Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor. Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate față de cetățeni să semnalăm derapajele din USR și să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate. Ne-am asumat în fața electoratului că vom fi un altfel de partid și ne vom ține această promisiune”, a explicat Goțiu.

Senatorul a anunțat că mai mulți membri și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate și le cer celor ce nu sunt de acord cu echipa Dan Barna, dar au rămas în partid, să îndrepte partidul spre mai multă democrație.

„Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic. Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa. Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii. Avem un întreg an de campanii și alegeri în fața noastră, în care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvăm România din criza în care se află. USR trebuie să revină la construcție, nu să se îndrepte spre demolare. Avem o responsabilitate față de membri și față de România să dăm o alternativă credibilă pentru guvernarea la nivel local și național”, a argumentat Mihai Goțiu.

Semnatarii cer conducerii partidului sa adopte o decizie de anulare a ”sancțiunii disproporționate” aplicate Olimpiei Ardelean, așa cum s-a întâmplat și în cazul soțului eurodeputatului Clotilde Armand, Sergiu Moroianu.

Ce răspunde Dan Barna

„Este o decizie disciplinară a Biroului Național. USR deține proceduri interne de reacție la toate tipurile de decizii”, a declarat președintele USR, Dan Barna. El a mai spus că Olimpia Ardelean poate contesta excluderea din partid.

„Decizia de ieri nu avea legătură cu acele semnături. Decizia de ieri se baza pe niște sesizări ale unor colegi legate de injurii, de jigniri, iar pe de altă parte de postarea în ziua dinaintea votului a unui mesaj public pe care colegii mei l-au considerat nedrept față de munca și efortul lor din campanie”, a adăugat Barna.

În opinia lui, ideea că cineva poate să aibă orice abordare în logica libertății totale de expresie este una generoasă, dar nu are cum să fie funcțională.

„Trebuie să existe în orice organizație, inclusiv în USR, niște limite față de la care membrii să se raporteze. Ideea că poți să ai orice abordare față de partid, față de organele de conducere ale partidului, în logica libertății totale de expresie este una generoasă, dar nu are cum să fie funcțională. Trebuie să existe niște limite - în momentul în care se ajunge într-o zonă de jigniri, într-o zonă de afirmații care nu au în spate nicio dovadă sau nicio realitate e firesc să existe astfel de reacții ale partidului, pe proceduri statutare”, a apreciat liderul USR.

De asemenea, el le-a răspuns și celor peste 100 de membri ai formațiuniii care au cerut anularea excluderii.

„Am văzut că sunt câțiva colegi care au postat un mesaj de protest, de nemulțumitre, e normal să fie. E un partid viu, dinamic, dar trebuie să avem niște limite”, le-a transmis Barna acestora.

De asemenea, Dan Barna a acuzat o presiune mediatică dusă împotriva USR.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG