Linkuri accesibilitate

Revoluția Română a fost discutată în Parlamentul European


Parlamentul European. Strasbourg
Parlamentul European. Strasbourg

Parlamentul European va vota joi o rezoluţie privind comemorarea Revoluţiei române din decembrie 1989.

Înainte de asta, o dezbatere de o factură neobișnuită a avut loc în seara de luni 16 decembrie în plenul Parlamentului. Pusă pe ordinea de zi de eurodeputații români, discutia a constat într-o serie de declarații, menite a le aminti europarlamentarilor importanța evenimentelor de acum 30 de ani.

Într-o sală cu extrem de puțini deputați, doar câteva zeci din 751, au citit declarații: Adina Vălean din partea Comisiei Europene; Traian Băsescu (PPE/PMP); Siegfried Mureșan (PPE/PNL) și Dan Motreanu (PPE/PNL); Cristian Terheș, Carmen Avram, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Dragoș Benea de la PSD. În sfârșit, din partea grupului Renew Europe, șeful grupului, Dacian Cioloș (Plus) și Vlad Botoș de la USR, iar de la UDMR, ambii deputați: Lorant-Gyorgy Vincze și Julius Winkler.

Nu au existat însă discuții, deoarece totul s-a redus la citirea unor declarații redactate anterior de deputații români. În absența unei coordonări anterioare, intervențiile citite ale românilor au fost extrem de similare, mai toți citând numărul victimelor, morți și răniți, sau cerând, cum a făcut-o Maria Grapini, “respect” pentru România.

Tot Maria Grapini le-a cerut puținilor eurodeputați prezenți să nu creadă ce se spune uneori despre România: -- „Nu vă luați după informații și anumiți conducători.”

La rândul său, colega de grup a Mariei Grapini, Carmen Avram, a spus că semnele dictaturii se arată și acum în România, prin intoleranță, prin faptul că „oricine poate fi atacat pentru părerile sale”.

Din puținii eurodeputați estici care au luat cuvântul, unii au căutat să atragă atenția spre țara lor. Astfel, bulgarul Petar Vitanov a amintit că înainte cu două zile de 16 decembrie, pe 14 decembrie, la Sofia, manifestanții intraseră în sediul guvernului cerând abrogarea art. 1 din Constituția Bulgariei, care vorbea despre rolul determinant al Partidului Comunist.

La fel, eurodeputatul polonez, Bogusław Liberadzki, a amintit că în Polonia lupta împotriva comunismului începuse încă din august 1980.

În sfârșit, doi eurodeputați români și-au afișat, lucru neobișnuit, preferințele religioase. Parlamentarul PSD, Chris Terheș, s-a oprit asupra persecuției trecute a bisericii greco-catolice. El a amintit că biserica greco-catolică a fost scoasă în afara legii în 1948 și că mulți preoți au fost aruncați în „închisori insalubre”.

Cât despre eurodeputatul USR Vlad Botoș, el s-a închinat în plenul parlamentului, anunțând că se roagă: „pentru ca eroii noștri să se odihnească în pace.”

Pe o notă mai concretă, eurodeputata irlandeză Clare Daly, din partea Independents 4 Change (din Stânga Unită), a pus întrebarea: „de ce Romania are a doua emigrație cea mai numeroasă din lume după Siria?” Și a răspuns tot ea: „Din pricina corupției si a condițiilor de viață. Revoluția încă nu s-a încheiat”, a spus Clare Daly.

Dezbaterea s-a încheiat relativ abrupt, trecându-se la punctul următor: discutarea fraudei cu TVA.

Votul asupra unei rezoluții va avea loc joi. Textul rezoluției subliniază că statul român a întârziat, "nepermis de mult", finalizarea aflării adevărului și că "este dreptul poporului român de a afla adevărul și obligația Statului român ca, prin intermediul justiției, să consolideze efortul de a ajunge la adevărurile Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG