Linkuri accesibilitate

De ce abia după 32 de ani? Revoluționarii pe hârtie pierd privilegiile


Considerat de unii istorici artizanul Revoluției din Decembrie 1989, Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificat de revoluționar

Parlamentul a modificat anul trecut legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. O serie de revoluționari fără merite deosebite în evenimentele de acum 32 de ani riscă să rămână fără indemnizații. Ei se declară calomniați și spun că vor recâștiga în instanță drepturile.

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist a început reverificarea certificatelor de revoluționar în baza cărora câteva mii de români beneficiază de o serie de facilități.

În acest context, comisia de verificare a stabilit că o serie de personaje care au beneficiat până acum de aceste drepturi, nu le merită. Urmează ca Secretariatul de Stat să se adreseze instanței de judecată și să ceară anularea certificatelor de revoluționar, lucru care ar duce la pierderea beneficiilor.

„Toată lumea se întreabă de ce se întâmplă acum? Este simplu. Anul trecut, Parlamentul a modificat legea. S-a reușit, la atâția ani de la Revoluție, să se introducă o formă de lustrație. Foștii demnitari și activiști de partid nu pot deține certificat de revoluționar. Inclusiv PSD-ul a votat legea, în sfârșit a votat PSD o lege bună”, ne-a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989.

Doru Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie
Doru Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie

Verificarea certificatelor de revoluționar în baza noii legi se face la sesizarea oricărei persoane sau entitate juridică. De exemplu, asociația lui Mărieș a cerut Secretariatului să verifice condițiile de obținere a titlului de luptător pentru victoria Revoluției din 1989 în cazul fostului președinte Ion Iliescu.

Având în vedere că acesta a avut, înainte de 1989, mai multe funcții de conducere în structura partidului comunist, inclusiv secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (PCR) comisia a votat în unanimitate demararea acțiunii de anulare a certificatului în instanță.

Ion Iliescu, fost președinte (stânga) și Petre Roman, fost premier, imagine din 1989
Ion Iliescu, fost președinte (stânga) și Petre Roman, fost premier, imagine din 1989

Cum s-a modificat legea

Potrivit articolului 8 al legii 341/2004, „de prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român”.

După derularea procesului în instanță, ar urma retragerea titlului de revoluționar pentru Ion Iliescu.

Un alt revoluționar care ar putea rămâne fără certificat este Alexandru Mironov, fost ministru al Tineretului și Sportului în anii 90. Apropiat de Ion Iliescu, scriitorul Alexandru Mironov a fost verificat la cererea activistului civic Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu”.

În procesul verbal al ședinței se arată că în perioada 14- 21 decembrie 1989, Alexandru Mironov era angajat al Radiodifuziunii Române, iar norma spune clar că „de prevederile prezentei Legi nu beneficiază Luptătorii cu Rol Determinant și Luptătorii Remarcați prin Fapte Deosebite care în decembrie 1989 au acționat ca angajați, în exercitarea sarcinilor de serviciu”.

Comisia specială din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) propune Serviciului juridic să promoveze o acțiune în instanța de contencios-administrativ prin care să ceară anularea certificatului de revoluționar al lui Mironov. El își va pierde certificatul doar dacă instanța va pronunța o decizie finală în acest sens.

„Mă simt jignit”

Fostul ministru ne-a declarat că o să-i dea în judecată pe cei de la SSPR pentru calomnie. „Am vorbit cu mai mulți colegi și o să dăm în judecată Comisia pentru calomnie. În decembrie 1989 am decis să-mi risc viața convingând soldații de la Radio să nu tragă în mulțime. Cum este să fi stat ca mine în faţa a zece ţevi de arme, cu glonţ pe ţeavă, aşa cum am stat eu? Mi-am făcut datoria față de țară și mă simt jignit, mă consider calomniat”, ne-a declarat Mironov.

Întrebat despre cuantumul indemnizației, acesta susține că aceasta este investită în revista pe care o patronează, Știință și Tehnică. „Este o sumă mică”, susține Mironov.

Alt personaj cunoscut care ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar este actorul Alexandru Arșinel.

O condiție pentru acordarea unui certificat de revoluționar este ca în decembrie 1989 titularul să fi ocupat și apărat obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar.

Arșinel a declarat că a fost atunci în Piața Universității și la Palatul Telefoanelor, obiective care, în opinia comisiei nu sunt de importanță deosebită și nu au aparținut regimului comunist. Și în cazul Arșinel, sesizarea a fost depusă de Marian Moroșanu. În apărarea sa, actorul a depus la dosar declarațiile colegilor de teatru Victor Socaciu și Vasile Moraru care au declarat că acesta a apărat Palatul Telefoanelor.

Potrivit declarației de avere depusă în 2020 în calitate de director de teatru, Arșinel încasa o indemnizație de revoluționar de 33.720 de lei pe an, adică 2.800 de lei pe lună.

Revoluționar pentru că a dat sfaturi

Alt personaj cunoscut beneficiar al statutului de revolutionar este Corneliu Constantin Dinu, fost antrenor al echipei Dinamo București. Are certificat de revoluționar după ce l-ar fi convins pe fostul tenisman Ilie Năstase să plece din țară pe 22 decembrie 1989 pentru a povesti despre protestele din București și Timișoara, apoi s-a deplasat la Televiziune și a vorbit mulțimii care se afla în curtea instituției.

Comisia specială a SSPR a decis să-i retragă titlul de revoluționar, după ce a a ajuns la concluzia că Dinu nu a avut un rol determinant în Revoluția din decembrie 1989 și că nu a apărat un obiectiv care a aparținut regimului comunist.

Eurodeputatul liberal Vasile Blaga (stânga) susține că nu are emoții la procesul care urmează
Eurodeputatul liberal Vasile Blaga (stânga) susține că nu are emoții la procesul care urmează

Europarlamentarul Vasile Blaga este în aceeași situație. Despre acesta, Comisia din cadrul SSPR a constatat că „domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, se arată în document.

Politicianul nu a trecut, separat, în declarația de avere indemnizația de revoluționar pe care o încasează anual. „Aceşti oameni sunt nişte revoluţionari de profesie care bântuie prin Bucureşti, loviţi de soartă. E problema lor, nu mai comentez. Dacă au ceva, să meargă în instanţă. Nu am nicio emoţie”, a declarat Vasile Blaga pentru ebihoreanul.ro

Fost ofițer de Securitate, revoluționar cu patalama

Silvian Ionescu a fost ofițer de informații în Direcția de Informații Externe (DIE) înainyet de 1989 și are certificat de revoluționar. A susținut că în 21 decembrie 1989 a părăsit unitatea militară de care aparținea și s-a dus în Piața Universității unde s-a alăturat manifestanților, acest lucru fiind echivalat de el cu o dezertare.

Apoi s-ar fi oferit ca ostatic pe 22 decembrie, după care s-a plimbat cu mașina personală prin București. În baza acestor probe a fost declarat revoluționar și primește indemnizație lunară. Ulterior, a devenit șef al Gărzii de Mediu.

Pe 27 aprilie 2022, Comisia din cadrul SSPR a decis să-i retragă certificatul pe motiv că fostul securist nu a ocupat și apărat obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar.

Fără securiști printre beneficiari

Toți aceștia fac parte dintr-un lot de 67 de revoluționari verificați în baza noii legi. Acestora li se adaugă alți 277 de revoluționari care au fost dovediți în instanță că au colaborat cu Securitatea. Potrivit legii, foștii lucrători ai securității și colaboratorii care au certificate de revoluționar sunt excluși de la plata indemnizației.

În continuare, se pune întrebarea ce se întâmplă cu indemnizațiile deja plătite unor revoluționari care nu aveau acest drept. În spațiul public s-a lansat ideea că aceste sume ar trebui recuperate de la cei care le-au încasat ani de zile. Acest lucru nu este deloc ușor.

„Doar legea penală mai favorabilă poate retroactiva. Teoretic, este un drept câștigat, ca și în cazul pensiilor. Dacă s-ar pune problema recuperării acestor sume, Casa de pensii ar trebui să deschidă procese împotriva acestor foști deținători de certificate de revoluționar. Până la o decizie definitivă a instanței, ei au încasat banii legal, indemnizația a fost plătită în baza unei legi în vigoare. Nu văd cum ar putea fi obligați să restituie acele sume”, ne-a declarat avocatul Anton Florin Popescu.

Beneficiile unui posesor de certificat de revoluționar

 • indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut pe economie din luna anterioară celei în care se face plata
 • prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii.
 • stabilirea chiriei la nivelul minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat
 • cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp, inclusiv în indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestări servicii.
 • atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 mp de teren în extravilan şi 500 mp de teren în intravilan - acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spaţiu locativ.
 • atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci
 • accesul gratuit la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate
 • pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege. În prezent, numărul de revoluționari cu rol determinant este în jur de 3.500 de persoane.
 • 16x9 Image

  Virgil Burlă

  Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG