În 1989, Radio Europa Liberă/Libertatea era unul din cele mai populare și influente posturi de radio străine care transmiteau spre țările comuniste din Europa de Est și fosta Uniune Sovietică, alături de Vocea Americii, BBC și DW/DLF.
Prin această poziție privilegiată a jucat cu siguranță un rol important în revoluțiile din 1989, care au dus la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est și mai târziu în Uniunea Sovietică. Radio Europa Liberă a fost o sursă principală (nu unică) de informații credibile, verificate, echilibrate.
16 decembrie 1989
Începe protestul din Timișoara, ca răspuns la încercarea regimului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, care făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass-media internațională, iar guvernul comunist a considerat că a făcut declarații antiromânești. Unii protestatari au încercat să pătrundă în clădirea comitetului județean al Partidului Comunist Român (PCR). Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, în timp ce miliția a recurs la forță și la arestarea participanților.
17 decembrie 1989
Protestatarii au intrat în Comitetul Județean Timiș și au aruncat pe fereastră documentele partidului, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii. Au încercat din nou să incendieze clădirea, dar de această dată au fost opriți de unități militare. Începe intervenția armatei care nu reușește să restabilească ordinea, dar trage în manifestanți.
18 decembrie 1989
- Nicolae Ceaușescu se întâlnește cu miniștrii Apărării, Vasile Milea, de Interne, Tudor Postelnicu, de Externe, Ion Stoian și cu generalul Iulian Vlad, șeful Securității.
- Ceaușescu face o vizită de două zile în Iran.
- Continuă represiunea de la Timișoara sub numele „Operațiunea Trandafirul”: peste 40 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrație, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean, au fost sustrase de la morga spitalului și duse la București pentru ca urmele represiunii să fie șterse. Cadavrele vor fi incinerate la crematoriul „Cenușa” din București. Cenușa a fost colectată în patru pubele de gunoi, ulterior aruncate pe un câmp la Popești Leordeni.
19 decembrie 1989
Armata deschide focul împotriva muncitorilor în apropierea întreprinderii „ELBA” din Timișoara.
20 decembrie 1989
În jurul orei 13.00, peste 100.000 de protestatari au ocupat Piața Operei din Timișoara și au început să strige sloganuri antiguvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”, iar militarii fraternizează cu ei. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase în cazărmi, iar autorităţile centrale şi locale nu-şi mai exercită autoritatea asupra oraşului.
Nicolae Ceauşescu revine din vizita oficială din Iran şi decretează instituirea stării de necesitate. Seara, ține un discurs televizat în care spune că „elemente huliganice (...) au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării ţării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluţiei socialiste şi întoarcerii sub dominaţie străină". Ceauşescu dă vina pe „agenturile străine de spionaj şi pe românii din interior care îşi vând ţara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute".
21 decembrie 1989
În cursul dimineții, Nicolae Ceaușescu dă ordin să se organizeze o manifestație a „oamenilor muncii” de susținere a sa și a conducerii comuniste și vorbește din balconul Comitetului Central. Promite creșterea salariilor muncitorilor cu o sută de lei pe lună.
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNILOR DIN 21 DECEMBRIE
Dinspre marginea manifestației s-a auzit o explozie și sloganuri izolate împotriva lui Ceaușescu. Speriată, mulțimea se înghesuie să părăsească piața. „Cel mai iubit” dintre conducători, cum era omagiat Ceaușescu, încearcă să calmeze spiritele și strigă „stați liniștiți la locurile voastre”. Mulțimea se dispersează.
O parte dintre participanți au pornit spre Intercontinental, unde au ridicat o baricadă. Represiunea împotriva lor a început la miezul nopții prin participarea Securității, armatei, pompierilor, Ministerului de Interne.
După înăbușirea revoltei, asfaltul a fost spălat de sânge de mașinile pompierilor și salubrității. 50 de oameni au murit în urma represiunii, 462 au fost rănite, 1.245 arestate și transportate la penitenciarul Jilava.
22 decembrie 1989
- Grupuri masive de muncitori de la uzinele Griviţa Roşie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Întreprinderea de Maşini Unelte şi Ansamble Bucureşti se îndreaptă spre centrul capitalei.
- Nicolae Ceauşescu spune că ministrul apărării, generalul Vasile Milea, este un trădător și anunţă sinuciderea lui.
- Se instituie „starea de necesitate" pe întreg teritoriul României.
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNII DIN 22 DECEMBRIE
- Armata se retrage din fața Comitetului Central.
- Manifestanții, strânși în număr mare în fața Comitetului Central, forțează intrarea în clădire.
- La ora 12:06, soții Ceaușescu pleacă din clădirea CC-ului, la bordul unui elicopter.
- La ora 15:00 sunt arestați la Târgoviște.
- Radio România Actualități și TVR sunt ocupate de manifestanți. La TVR, actorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu par să dirijeze lucrurile.
- Se înființează Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, care preia întreaga putere în stat, cu scopul „instaurării democraţiei, libertăţii şi demnităţii poporului român”. Printre membrii acestuia se află Ana Blandiana, Doina Cornea, Dumitru Mazilu, Mircea Dinescu, László Tokés, Dan Deşliu, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Dan Marţian, Cazimir Ionescu, Domokos Geza şi Ion Iliescu. Comunicatul către țară al acestei noi entități anunță instituirea pluralismului politic, organizarea de alegeri libere, separarea puterilor în stat, elaborarea unei noi constituţii, promovarea liberei iniţiative în economie, respectul deplin al drepturilor şi libertăţilor omului.
- Violențele continuă în timpul nopții sub pretextul apariției teroriștilor.
23 decembrie 1989
Soţii Ceauşescu, reţinuţi de miliție, sunt transferaţi de la sediul Inspectoratului de Miliţie la Unitatea Militară 01417 din Târgovişte.
24 decembrie 1989
Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale decretează măsuri excepționale. Printre ele se numără integrarea unităţilor Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naţionale, încetarea focului pe întreg teritoriul ţării, predarea armamentului aflat în posesia civililor către unităţile militare.
25 decembrie 1989
Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar și executați, după un proces succint, care a avut loc în unitatea militară de la Târgoviște.
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNII
Cei doi erau acuzați de genocid, subminarea puterii de stat, subminarea economiei naţionale, încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci străine.
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNII DESPRE PROCESUL CEAUȘEȘTILOR
26 decembrie 1989
Petre Roman este numit în funcţia de prim-ministru al guvernului României, prin decret.
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNILOR DIN 26 DECEMBRIE
27 decembrie 2019
Este ales Biroul Executiv al CFSN compus din: Ion Iliescu - preşedinte, Dumitru Mazilu - prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţi - Cazimir Ionescu, Kiraly Karoly, secretar - Dan Marţian, membri - Bogdan Teodoriu, Vasile Neacşa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru, Nicolae Radu.
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNILOR DIN 27 DECEMBRIE
28 decembrie
VEZI AICI TRANSCRIEREA EMISIUNII
Facebook Forum