Linkuri accesibilitate

Rezerva Federală a SUA anunță majorarea ratei dobânzilor „în curând”


Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a anunțat miercuri majorarea ratei dobânzilor pentru luna martie a acestui an.
Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a anunțat miercuri majorarea ratei dobânzilor pentru luna martie a acestui an.

Banca Centrală americană (Fed) a anunțat miercuri că este posibil să majoreze ratele dobânzilor în luna martie a acestui an și și-a reafirmat intenția de a încheia achizițiile de obligațiuni tot atunci, într-un context de inflație ridicată și o piață a muncii considerată solidă.

Fed a anunțat că își menține ratele cheie între 0 și 0,25%, dar a indicat că intenționează să le majoreze începând, cel mai probabil, cu luna martie a acestui an.

„Cu o inflație cu mult peste 2% și o piață a forței de muncă puternică, Comitetul se așteaptă ca în curând să crească intervalul țintă pentru rata fondurilor federale”, a anunțat Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a Fed, într-o declarație dată miercuri, la finalul unei ședințe de două zile, de președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell.

Membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) au convenit, de asemenea, asupra unui set de principii pentru „reducerea semnificativă” a mărimii deținerilor masive de active ale Fed.

Acest plan ar urma să înceapă după creșterea ratelor dobânzilor, a spus Fed, fără a stabili încă o dată, ritm sau dimensiune finală specifice.

Ce spune Comitetul Federal pentru Piața Deschisă al Rezervei Federale

  • Indicatorii de activitate economică și de ocupare a forței de muncă au continuat să se consolideze. Sectoarele cele mai afectate de pandemie s-au îmbunătățit în ultimele luni, dar sunt afectate de recenta creștere bruscă a cazurilor de COVID-19. Creșterea locurilor de muncă a fost solidă în ultimele luni, iar rata șomajului a scăzut substanțial. Dezechilibrele dintre cerere și ofertă legate de pandemie și redeschiderea economiei au continuat să contribuie la niveluri ridicate ale inflației. Condițiile financiare generale reflectă parțial măsurile de politică de sprijinire a economiei și fluxul de credit către gospodăriile și întreprinderile din SUA.

Economia continuă să depindă de evoluția virusului

Se preconizează că progresele înregistrate în ceea ce privește vaccinările și reducerea constrângerilor de aprovizionare vor sprijini creșterea continuă a activității economice și a ocupării forței de muncă, precum și o reducere a inflației.

Riscurile la adresa perspectivelor economice rămân, inclusiv din cauza noilor variante ale virusului.

Comitetul urmărește să atingă un nivel maxim de ocupare a forței de muncă și inflație la o rată de 2% pe termen lung.

În sprijinul acestor obiective, Comitetul a decis să mențină intervalul țintă pentru rata fondurilor federale de la 0 până la 0,25%.

Având o inflație cu mult peste 2% și o piață a forței de muncă puternică, Comitetul se așteaptă că va fi în curând oportun să crească intervalul țintă pentru rata fondurilor federale.

Comitetul a decis să reducă în continuare ritmul lunar al achizițiilor sale nete de active, încheindu-le la începutul lunii martie.

Începând din februarie, Comitetul își va crește deținerile de titluri de trezorerie cu cel puțin 20 de miliarde de dolari pe lună și de titluri garantate cu ipoteci ale agențiilor cu cel puțin 10 miliarde de dolari pe lună.

Achizițiile și deținerile de valori mobiliare în curs ale Rezervei Federale vor continua să favorizeze buna funcționare a pieței și condițiile financiare acomodative, susținând astfel fluxul de credit către gospodării și întreprinderi.

În evaluarea orientării adecvate a politicii monetare, Comitetul va continua să monitorizeze implicațiile informațiilor primite asupra perspectivelor economice.

Comitetul ar fi pregătit să ajusteze poziția politicii monetare, după caz, dacă apar riscuri care ar putea împiedica atingerea obiectivelor.

Evaluările Comitetului vor lua în considerare o gamă largă de informații, inclusiv privind sănătatea publică, condițiile de pe piața muncii, presiunile inflaționiste și așteptările inflaționiste, precum și evoluțiile financiare și internaționale.

Au votat pentru acțiunea de politică monetară Jerome H. Powell, președinte; John C. Williams, vicepreședinte; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; James Bullard; Esther L. George; Patrick Harker; Loretta J. Mester; și Christopher J. Waller. Patrick Harker a votat ca membru supleant la această întâlnire.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG