Linkuri accesibilitate

Rezultat surpriză la alegerile din Cehia


Premierul miliardar încearcă să rămână la putere chiar dacă a pierdut alegerile. Mizează pe ajutorul președintelui Milos Zeman.

Premierul ceh, Andrej Babis, a pierdut alegerile din Cehia și se va întâlni, astăzi, cu președintele Milos Zeman, aliatul său, pentru a vedea cum se va putea menține la putere. Rezultatul alegerilor a fost unul surprinzător, partidul premierului fiind cotat cu prima șansă înainte de vot.

Alianța de centru-dreapta „Împreună”, formată din Partidul Democrat Civic și Uniunea Creștin-Democrată, a obținut 72 de locuri, după ce a luat 27.78% din voturi, informează AFP.

Victoria este la un singur mandat în fața partidului ANO, condus de premierul miliardar Andrej Babis, care va primi 71 de mandate, după ce a strâns 27.14% din voturi.

Pentru formarea viitoarei majorități, „Împreună” are nevoie să se alieze cu Partidul Piraților, un partid antisistem și cu mișcarea centristă a Primarilor și Independenților (STAN). Dacă acest lucru s-ar realiza, viitoarea Coaliție ar obține 108 mandate din cele 200.

Andrej Babis mizează însă pe președintele ceh. Milos Zeman a declarat înaintea alegerilor că Babis va avea prima șansă să poarte negocieri pentru formarea viitorului Cabinet, insistând că va face altfel doar dacă un partid, nu o alianță, va câștiga alegerile.

Președintele și premierul urmează să se întâlnească astăzi pentru a discuta strategia politică pe care o vor aborda. Babis a câștigat alegerile din 2017, dar a avut nevoie de nouă luni pentru a-și impune guvernul minoritar. Milos Zeman i-a oferit însă timpul necesar pentru negocieri.

„Vom vedea ce va spune președintele”, a declarat Andrej Babis, după numărarea a 99,99% din voturi. Președintele a votat de la reședința sa, fiind bolnav, dar nu există informații concrete despre cât de gravă este aceasta.

Liderul Împreună, Petr Fiala, a declarat sâmbătă că cele două alianțe vor colabora și cere să li se încredințeze formarea guvernului.

„Vom forma o majoritate, iar Babis va trebui să plece”, a spus Petr Fiala.

Numele premierului ceh a apărut în dosarul Pandora, dar, se pare, că nu a influențat rezultatul alegerilor. Numele lui Babis apare în dosarul Pandora deoarece firmele sale offshore au cumpărat proprietăți în sudul Franței în 2009, inclusiv un castel.

Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, comuniștii nu vor fi prezenți în Parlament. Ei nu au trecut pragul electoral.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG