Linkuri accesibilitate

Alegeri în Bulgaria | Rezultatele provizorii arată că a câștigat un nou partid anticorupție


Rezultatele provizorii ale alegerilor din Bulgaria arată că doi absolvenți de Harvard -Kiril Petkov şi Asen Vasilev - au obținut cele mai multe voturi.
Rezultatele provizorii ale alegerilor din Bulgaria arată că doi absolvenți de Harvard -Kiril Petkov şi Asen Vasilev - au obținut cele mai multe voturi.

Rezultatele provizorii la alegerile care au avut loc duminică în Bulgaria arată că a câștigat un partid anticorupție înființat în septembrie.

Partidul „Continuăm Schimbarea" este principalul câștigător al alegerilor generale din Bulgaria cu mai mult de un sfert din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale, scrie Europa Liberă.

Cu un scor surpriză de 26% din voturi, potrivit noilor date prezentate de institutele de sondare, noul partid anticorupție a depăşit partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov (23%), iniţial anunţat pe primul loc. Rezultatele parţiale oficiale vor fi publicate în cursul zilei de luni. Cei doi lideri ai partidului „Continuăm Schimbarea” - Kiril Petkov şi Asen Vasilev - s-au lansat în politică în septembrie.

„Bulgaria porneşte pe un drum nou", a declarat Kiril Petkov după apariția primelor rezultate. „Vom face tot ce ne stă în putere pentru a dota ţara cu un guvern normal", a adăugat el.

Însă, niciun partid nu va câștiga o majoritate după alegeri, ceea ce duce la discuții dificile pentru formarea unei coaliții. Numeroşi bulgari nici nu s-au deplasat la urne, prezenţa la vot a fost estimată la aproximativ 40%.

Cu peste 42% din buletine de vot numărate, „Continuăm Schimbarea", condusă de doi foști oameni de afaceri educați la Harvard, a avut aproape 26% din voturi.

Partidul de guvernământ de centru-dreapta Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) al fostului prim-ministru Boyko Borisov a fost al doilea, cu 21,4%.

Alte partide urmau să intre în parlament cu 240 de locuri: Partidul Socialist, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), grupul liberal anticorupție Bulgaria Democrată și partidul naționalist Renaștere.

Bulgaria se află într-un impas fără precedent după prăbuşirea regimului comunist, cu spitalele copleşite de cazurile de coronavirus şi aproape 200 de morți în fiecare zi. Bulgaria are mai puţin de un sfert din cei 6,9 milioane de locuitori complet vaccinaţi, cea mai proastă performanţă din UE.

Rata mortalităţii este în Bulgaria una dintre cele mai ridicate din lume, pe fondul sistemului de sănătate depăşit. Trei pacienţi au murit la sfârşitul săptămânii în incendiul unui spital.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG