Linkuri accesibilitate

Oamenii au protestat vineri seară față de modul în care au fost organizate alegerile și au acuzat fraudele la vot.
Oamenii au protestat vineri seară față de modul în care au fost organizate alegerile și au acuzat fraudele la vot.

Fără rezultate finale la cinci zile după alegeri. Biroul Electoral din Costinești a decis anularea alegerilor. Protest în Piața Victoriei

21:12 14.6.2024

În jur de 200 de persoane protestează în Piața Victoriei

Peste 200 de persoane protestează vineri seară în Piața Victoriei față de modul cum au fost organizate alegerile locale și europarlamentare. Oamenii au pancarte și strigă: „Greblă, demisia”.

Printre protestari au venit și unii candidați, precum primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Oamenii au acuzat fraude la vot și organizarea defectuoasă a alegerilor.
Oamenii au acuzat fraude la vot și organizarea defectuoasă a alegerilor.

20:42 14.6.2024

AEP: În 13 județe avem rezultatele finale la alegerile locale. Sâmbătă, anunțăm rezultatele finale la europarlamentare

Birourile electorale din 13 județene au transmis rezultatele finale de la alegerile locale către Autoritatea Electorală Permanentă.

„Cu restul mai vedem. Deocamdată avem rezultatele finale de la europarlamentare, pe care le vom anunța sâmbătă”, a declarat Toni Greblă pentru Europa Liberă.

20:31 14.6.2024

Biroul Electoral din Costinești a decis vineri anularea alegerilor

Biroul Electoral din Costinești a decis vineri anularea alegerilor din localitate. După adoptarea hotărârii, reprezentanții biroului din Costinești au trimis-o către Biroul Electoral Central de la București.

„Biroul Electoral din Costinești a dat o hotărâre pentru anularea alegerilor. Trebuie examinată de către BEC și asta se va întâmpla în cursul zilei de mâine (n.r. sămbătă) după ora 14.00”, a spus Toni Greblă pentru Europa Liberă.

16:41 14.6.2024

USR acuză că peste 1,5 milioane de voturi au fost anulate sau pierdute

Uniunea Salvați România acuză că, în baza ultimelor date provizorii ale Biroului Electoral Central, sunt în total aproape 1,5 milioane de voturi nule la alegerile din 9 iunie.

Pootrivit cifrelor furnizate de USR, ar fi vorba de:

  • europarlamentare – 488.487 voturi nule
  • primari – 258.127 voturi nule
  • consilii locale – 309.671 voturi nule
  • consilii județene – 219.000 voturi nule
  • președinți de CJ-uri – 200.407 voturi nule

„Cifra totală va fi cu siguranță și mai mare, în condițiile în care BEC pare să fi centralizat doar jumătate din procesele verbale pentru CJ-uri și șefii de CJ-uri”, afirmă partidul într-un comunicat de presă.

USR mai spune că la aceste alegeri au fost cu 214.072 mai multe voturi nule față de alegerile din 2019, adică o creștere cu 78%.

Una dintre explicațiile pentru numărul extrem de mare de buletine de vot anulate o reprezintă, conform USR, buletinele preștampilate pe PSD și PNL. Reprezentanți și candidați ai celor două partide au negat acest lucru.

O altă metodă o reprezintă voturile „pierdute”, mai spune USR.

„Conform rezultatelor parțiale comunicate de BEC, aproape 15.000 de alegători s-au prezentat la vot la europarlamentare, dar voturile lor nu au fost găsite nici în urnă, la voturi exprimate, nici la voturi nule. În aceeași situație s-au găsit acum cinci ani, circa 8.200 de votanți. Voturile au dispărut precum șosetele în mașina de spălat”, afirmă deputatul Cristian Seidler, coordonatorul tehnic al campaniei USR pentru alegerile din 2024.

Partidul de opoziție mai spune că PSD și PNL trebuie să accepte renumărarea voturilor în secțiile în care au fost semnalate numeroase nereguli, iar „Toni Greblă, executant fidel al ordinelor de partid și direct responsabil pentru organizarea dezastruoasă a alegerilor, trebuie să plece urgent de la conducerea Autorității Electorale Permanente. Prin demisie sau prin demitere”.

„În lipsa unor răspunsuri, în lipsa corectării cifrelor și a renumărării, precum și a tragerii la răspundere a celor responsabili, înseamnă că PSD și PNL aprobă, la nivel politic, un simulacru de democrație”, afirmă deputatul USR.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG