Linkuri accesibilitate

Rezultate foarte strânse în alegerile pentru ultimele mandate din Senatul american


Americanii din statul Georgia au votat pentru ultimele două locuri din Senat

Cele două scrutine din statul american Georgia pentru locurile din Senat care vor stabili care dintre cele două partide vor deține majoritatea sunt încă prea apropiate pentru ca un câștigător să poată fi declarat.

Cu 98% din voturi numărate, democratul Raphael Warnock se află în fața senatorului republican Kelly Loeffler cu mai puțin de un punct procentual, iar democratul Jon Ossoff și senatorul David Perdue sunt plasați la egalitate.

Numărătoarea voturilor este de așteptat să continue în primele ore ale zilei de 6 ianuarie. Oficialii au avertizat că rezultatele ar putea să nu fie cunoscute zile întregi.

Controlul Senatului american este important pentru voturile pe legislații cu mize mari. Dacă democrații câștigă ambele mandate din Georgia, Senatul va fi împărțit 50-50, vicepreședintele ales Kamala Harris având un vot în caz de egalitate pentru a da democraților controlul Senatului.

Democrații dețin deja o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților. Deținerea majorității în Senat ar crește șansele ca președintele ales Joe Biden să poată să-și avanseze agenda legislativă.

Republicanii, care trebuie să câștige doar una dintre cele două curse pentru a menține puterea, susțin că păstrarea controlului Senatului în mâinile lor ar servi drept o verificare a administrației Biden și ar păstra politicile conservatoare puse în aplicare sub administrația Trump.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG